Kontrasten mellom den vedtatte sannhet om at fisk er sunt og forskere som påstår det stikk motsatte slutter aldri å begeistre journalistene.
I dagens Bergens Tidende er miljøtoksiolog Jèrôme Ruzzin ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen på ny intervjuet for sitt kritiske syn på oppdrettslaksens helseeffekter. Ruzzin spiser ikke oppdrettslaks. Tvert i mot, han er en høylydt kritiker – både i pressen og via sosiale medier. Han støtter seg til rotteforsøk og er avvisende til laksens ernæringsmessige gevinster.
Debatten bør ønskes velkommen – det er i alles interesse å få belyst hvor sunn eller usunn maten vi spiser er. Oppdrettslaksen har i mediene de siste år fått et særlig sterkt søkelys. Men det tåler den. Fordi den har en solid CV.
Det er ingen tvil om at det finnes skadelige miljøgifter i laksen. Miljøgifter finnes i all mat. Vitenskapskomiteen for Mattrygghet formulerer seg slik: Selv om morsmelk, som all annen mat, inneholder miljøgifter, er fordelene med morsmelk for barnet langt større enn risikoen.
Oppdrettslaksen nevnes også, men kanskje ikke like mye som før, som en tung bruker av antibiotika. Men målt per kilo kjøtt bruker landbruket 15 ganger mer antibiotika enn oppdrettslaksen. Differansen i antibiotikabruk mellom en oppdrettslaks og broiler burde få varsellampene til å blinke, men så langt har dette kun gitt beskjeden medieinteresse.
Innslag av dioksiner og PCB har laksen også gjentatte ganger fått pepper for. Men den er slett ingen versting. Stor kveite og ål samt lever av mager fisk som torsk og sei kan inneholde mye mer dioksiner og PCB enn for eksempel sild, makrell, laks og sardiner, opplyser Folkehelseinstituttet.
Det betyr selvsagt ikke at vi skal kutte ut kveite, torsk, sild og makrell ut av vårt daglige kosthold.
Før vi løper på Shell og kjøper trailergrill og cola, bør vi ta inn over oss at i en verden der vi har gjort oss fullstendig avhengige av industrielt produsert mat, kommer en ikke bort i fra miljøgifter. Et allsidig og variert kosthold er nøkkelen til en sunn og god helse. For vi mennesker er som laksen; vi blir formet av det vi spiser.