Hvorfor er det en nyhet at det viser seg at det finnes miljøgifter i oppdrettslaks, og ikke noen nyhetsverdi at det finnes enda mer i landdyr eller villfisk? Hva er det i journalistikkens natur som gjør at denne saken blåses opp i media hvert annet eller tredje år?
VG sparte ikke på verken krigstyper eller konfekt, da de klinket til mandag morgen. Kort tid etter var alle nettavisene til Aftenposten, Dagbladet, NRK, BT, Adresseavisen og et lass med andre medier tapetisert med dramatiske overskrifter om laks, miljøgifter, gravide og barn.
– Vi diskuterte det. Det er underlig at dette skal bli dagens sak. Vi blir tvunget til å løpe etter en sak for kommentarer – en sak som vi ikke tror på, sier en erfaren journalist i et av landets ledende medier. Han drøfter saken under forutsetning av å ikke ha navnet sitt på trykk.
– Jeg snakket med kollegaer med små barn på jobben i morges, og spurte dem: Vet dere hva som som er inni nugattien? Det er herdet olje og transfett! Vi i pressen velger å ikke ta hensyn til det som er fakta, legger han til.
– Kan det være fordi oppdrettslaks markedsføres spesifikt som kjernesunn mat? Bacon, entrecôte og koteletter er jo god og populær mat, men den markedsføres vel ikke som direkte sunn?
– Kanskje næringen har malt seg inn i et hjørne med den retorikken? Det er et betimelig spørsmål.
I bunn og grunn er ikke saken et angrep på oppdrettsnæringen. Den er et angrep på Norges og EUs lovgivning innenfor matvaretrygghet. Kan vi virkelig stole på at matvareforskerne og ekspertisen har gjort jobben sin?
En skal ikke mer enn et par-tre år tilbake da den identiske problemstillingen var oppe. Den gang i Dagens Næringsliv, og problemet var tungmetaller i oppdrettslaksen. Den gang avstedkom tallrike krav om fullstendig rensing av alle miljøgifter i fisken (også selv om dette tok med seg andre helsegevinster). Forøvrig ble rensing av olje til fôr ikke etterspurt i forhold til andre kjøttproduserende næringer.
I 2006 var saken på tapetet igjen, da russiske myndigheter hevdet å ha funnet opp til 500 ganger mer kvikksølv enn tillatte grenseverdier i fersk norsk laks. At dette ikke var fysisk mulig, om en så hadde fôret fisken med rent kvikksølv, var ikke avgjørende for de russiske veterinærmyndigheter. En annen kuriositet var at det etter sigende ikke var kvikksølvproblemer for den fisken som ble solgt i frossen form.
To år før, i 2004, var samme tema oppe i det anerkjente bladet Science. Den gang var det fokus på kreftfremkallende miljøgifter i oppdrettslaks.