-Stor «smolt» er løsningen for Vestlandet

Nyheter
1906

Det nye anlegget skal ligge på Sagvåg i Stord kommune. Leif Rune Pedersen er daglig leder i Erko Seafood. Han er opprinnelig fra Mortsund i Lofoten. Onsdag var han på hjemplassen for å fortelle om smolt-satsingen til austevoll-eide, bergensbaserte Erko Seafood. Pedersen flyttet i 1982 fra Vestvågøy i Lofoten til Bergen for å studere økonomi. Etter 16 år i bank ble han oppdretter. I dag leder han et selskap som produserer 12.000 tonn laks i året med lokaliteter i Hordaland og Sogn og Fjordane.

-Å produsere en stor smolt er en del av løsningen for å redusere risikoen i oppdrett, mener Pedersen. Han har veldig stor tro på konseptet. Får Erko produksjonen til å fungere, kan selskapet etter hvert basere hele sin produksjon på konseptet stor «smolt».

-Tanken er at våre smoltanlegg skal levere fisk til vårt nye anlegg på Sagvåg. Der skal vi ha fisken i kar med sjøvann på land til den blir 600-800 gram før den settes i merder i sjøen. Vi skal bruke resirkuleringsteknologi, henter vann på 70 meters dyp, varme det opp til 12-14 grader og produserer stor «smolt» i stedet for 80-100 grams smolt, forklarer Pedersen. Smolt er navnet på laks som er tilvendt sjøvann. Man snakker vanligvis ikke om «smolt» når fisken nærmer seg kiloet.

Det Erko Seafood starter i juli, har aldri vært gjort før i Norge. Riktignok bygger Erkos satsing på teknologi som er utprøvd av Salmar i ferskvann, men produksjon av så stor fisk var faktisk forbudt inntil for et drøyt år siden. Grensen i dag er på 250 gram. Erko har derfor en dispensasjon fra gjeldende lov.

Selskapet ønsker å kutte ned produksjonstiden i sjøen. I dag settes ofte 80-100 grams smolt ut i havet i mai måned. Erko vil sette 600-800 grams fisk i sjøen.

-Forskjellen på disse to løsningene er stor. Et utsett med stor fisk i mai, gir fem kilos slakteklar fisk i mars året etter. Et utsett med 80 grams smolt i mai gir slakteklar fisk i oktober året etterpå. Stor fisk er dermed bare en sommer i sjøen, mens tradisjonell oppdrett gir to somre i sjøen før slakting, påpeker Pedersen.

Han sier at i måneder der sjøvannstemperaturene stiger, er dem oppdretterne frykter. Da øker faren for sykdom.

-Å produsere en stor fisk på land reduserer dermed risikoen for oppdretterne, påpeker Pedersen.

Erko Seafood eies av familien Drønen Haugland via selskapene Erko (Rasmus Drønen Haugland med familie) og Kello (Kjell og Kirsti Haugland). Selskapet har i dag en produksjonskapasitet på 12.000 tonn laks.

-Jeg tror at det skal kunne være mulig å produsere 20.000 tonn laks i året dersom vi forkorter sjøvannsfasen i havet for hele produksjon, sier Pedersen.

Erko Seafood satser i første omgang 60 millioner kroner på byggetrinn I.

-Vi eier en gedigen eiendom og kan utvide etter hvert. Dersom vi produserer 1,6 millioner stor fisk i året, vil vi være selvforsynt med «storsmolt» påpeker Pedersen.

I byggetrinn en skal det bygges fire kar på Stord i størrelse 18 ganger 18 ganger 6 meter. Hele anlegget er dermed på drøyt 7.700 kubikkmeter.

Hvis alt går etter planen, vil Erko Seafood høsten 2015 slakte den første fisken som har hatt en lang leveperiode i sjøvann i kar på land. Leif Rune Pedersen mener at mange på Vestlandet kan bruke samme løsning for å øke produksjonen sin.

-Skal vi få vekst på Vestlandet er dette veien vi må gå, mener han.

-Og skulle planene slå feil?

-Da har vi et godt smoltanlegg.