Abelvær-brannen: – Jeg er nok litt i sjokk

Nyheter
0

Skarpskyttere gjorde slutt på brannfaren på Abelvær.

Igår brøt det ut brann i fryseriet til Abelvær Filetfabrikk, som brant ned til grunnen. Selv om slukkingsmannskapene fikk kontroll på brannen og etterhvert fikk slukket den, måtte brannvesenet og Sivilforsvaret stå vakt ved branntomten i natt.

Bakgrunnen var en 50 liters gassflaske med acetylen oksygen som var lagret i bygget. En stund fryktet man at flasken skulle eksplodere.

Nå har skarpskyttere fått hull på den og gassen er blitt tømt. Magnus Kjøraas er styreleder i Abelvær Filetfabrikk, og hovedaksjonær gjennom Havørn Invest. Han er fortsatt rystet over det som har skjedd.

– Jeg er nok litt i sjokk. Hele bygget er totalskadet. Men det går nå greit på et vis, sier han tappert til iLaks.

Reparasjoner etter vinterorkanen
Styrelederen vil ikke spekulere i hva som var bakgrunnen for brannen. Men han forteller at det var planer om å reparere et tak som ble ødelagt under orkanen i vinter.

– Det jeg har fått med meg er at det skulle gjøres noe blikkenslagerarbeid. Det var folk på taket som oppdaget det, for de kjente røykelukt, forklarer han.

Ifølge Kjøraas var det to-tre ansatte som hadde sitt virke i fryseriet. De øvrige av de nær 50 ansatte arbeider i filetfabrikken som ligger godt og vel 100 meter unna. Han er glad for at ikke noen ble skadet. Men han innser at noen likevel ble rammet, siden de bodde i leiligheter i tilknytning til bygget som brant.

– Det var noen ansatte som bodde der. Det er selvsagt mer dramatisk for dem, sier han ettertenksomt.

Fersk fisk på vei inn
I fryseriet hadde de om lag 50 tonn frossen fisk, som nå er ødelagt. Selv om filetfabrikken har vært røyklagt og de har måttet stanse produksjonen, regner han med at fabrikken er klar til å starte opp igjen driften så snart de får lov. De venter nemlig leveranser av fersk fisk, som skal bearbeides og sendes videre til kunder allerede denne uken.

– Vi starter opp i dag så smått. For vi har kjøpt fisk som vi må skjære denne uken, sier han, og legger til:

– Heldigvis var det mye av den fisken vi skulle levere denne uken som skulle gått fersk.

Omveltninger
Kjøraas’ eksportselskap Havørn er selv en av kundene som Abelvær Filetfabrikk skjærer laksefileter for. Han har ikke fått tid til å tenke igjennom konsekvensene av det som har hendt, men ser klart for seg at avtalte leveranser og fravær av fryseri kan bli utfordrende.

– Jeg hadde jo kjøpt og filetert fisk som jeg har frosset inn på lager, for å forberede ordrer som kommer. Så for Havørn blir det nok noen omveltninger nå, siden det blir mer fisk som må selges fersk, forteller han.

Men en ting er han ikke i tvil om. Det er at det må bygges et nytt fryseri.

– Vi må nok prøve å få opp et fryseanlegg igjen. Jeg føler ikke at det er komplett uten det, sier han.

Magnus Kjøraas. Foto: Privat