Grieg Seafood så driftsresultatet for første kvartal bli mer enn tidoblet fra første kvartal i fjor. Men produksjonskostnadene kryper oppover for den børsnoterte oppdretteren.
Konsernets operasjonelle driftsresultat før biomassejusteringer ble 51,1 MNOK i
1. kvartal 2013, sammenlignet med 4,9 MNOK i 2012. Slaktevolumet i 1. kvartal
2013 var 13 715 tonn, en reduksjon på 4 494 tonn. Dette er 1 085 tonn lavere enn
tidligere guidet. Bedringen i resultatet er i sin helhet forårsaket av høyere
priser, skriver Grieg Seafood i en børsmelding tirsdag morgen.
Produksjonskostnadene er høyere enn samme periode i fjor for samtlige regioner.
I Sør-Norge har særlig lave temperaturer og to lokaliteter med PD-diagnose fra
2012 gitt svakere biologisk produksjon. Dette i kombinasjon med underliggende
generell kostnadsøkning (spesielt fôr) har gitt noe høyere produksjonskost enn i
samme periode i 2012. I Nord-Norge er det slaktet fra Nordkapp i januar og
februar med høye produksjonskostnader. Den underliggende kostnadsutviklingen i
Finnmark har imidlertid vært god, og det forventes en vesentlig nedgang i
kostnaden fremover. Finnmark slaktet også 50 prosent av volumet i januar når
markedsprisen på laks var på sitt laveste i kvartalet. Både Shetland og Canada
har en utilfredsstillende kostnadsutvikling. Dette har sammenheng med de store
negative biologiske hendelsene i 2012, som har gitt lavere produksjon og høy
produksjonskostnad på biomassen som slaktes. Forbedringstiltak som er
implementert i både Canada og på Shetland har så langt gått i henhold til plan
og skal gi forbedrede biologiske og økonomiske resultater for disse to
regionene.
Sjøproduksjonen har vært svakere i 1. kvartal 2013 enn forventet. Det har vært
sesongmessig uvanlig lav sjøtemperatur i Sør-Norge, som har gitt vesentlig
svakere produksjon. I Nord-Norge har produksjonen vært som forventet.
Produksjonen i Canada har også vært noe svakere enn forventet som følge av
miljømessige forhold. I UK har produksjonen først og fremst vært lavere enn
tidligere pga. lavere biomasse og hyppigere behandlinger mot lus/AGD for å
implementere ny lusestrategi.
Til tross for lave sjøtemperaturer og lav tilvekst, har den totale
tilbudsutviklingen for laks vært som forventet i 1. kvartal 2013. Markedsprisene
har utviklet seg enda sterkere enn man kunne forventet, som følge av fortsatt
sterk etterspørselsvekst i kombinasjon med fallende tilbudsvekst.
Resultatet før skatt ble 101,4 MNOK i 1. kvartal 2013, mot negativt 9,3 MNOK i
samme periode i 2012.
Konsernets EBIT før biomassejusteringer ble 3,72 NOK/kg (0,27 NOK/kg). Rogaland
fikk et driftsresultat på 8,05 NOK/kg (1,71 NOK/kg), mens Finnmark fikk et
driftsresultat på 4,93 NOK/kg (0,25 NOK/kg). Driftsresultat på Shetland ble
-2,93 NOK/kg (-1,30 NOK/kg), mens i Canada ble resultatet 2,57 NOK/kg i 2013
sammenlignet med 2,74 NOK/kg i 2012. Det norske salgsselskapet, Ocean Quality
fikk et driftsresultat på totalt 8,7 MNOK (1,5%) mot 11,7 MNOK (2,6%) i samme
periode i 2012.
Kontantstrøm fra drift ble i 1. kvartal 106,8 MNOK. Egenkapital¬andelen var 39%
ved utgangen av 1. kvartal 2013 og netto rentebærende gjeld var 1 463 MNOK.
Med de foreliggende prognosene for lakseproduksjon og slaktevolumer globalt, ser
fremtidsutsiktene for laks i 2013 og 2014 meget gode ut. Det forventes en
tilbudsvekst i 2013 som vil være marginalt positiv, og også i 2014 indikerer
produksjonsprognosene en beskjeden tilbudsvekst.
Etterspørselen etter laks er fortsatt meget god. Det er sterke fundamentale
drivere bak denne etterspørselsveksten. Ny distribusjon i store fremvoksende
markeder, laks som helseriktig og moderne mat, samt innovasjon og nye
produktlanseringer bidrar til den langsiktig sterke etterspørselsveksten etter
laks.
Grieg Seafoods fokus og prioritering er fortsatt vekst i Norge med økt
utnyttelse av eksisterende lisenser. I 2012 slaktet Grieg Seafood i underkant av
1 000 tonn per lisens i Norge. Med en bedre MTB-utnyttelse over større del av
året og optimalisering av smoltutsett, har Grieg Seafood fortsatt stort organisk
vekstpotensial i Norge. Utnyttelsen av dette er konsernets høyeste prioritet. I
UK er det fullt fokus på biologi og en bedre håndtering av biologisk produksjon
og utfordringer, spesielt knyttet til lus. Det er et stort potensial i UK for
forbedret drift og biologisk produksjon. Canada vil ha lave slaktevolumer i
2013 og store deler av 2014 som følge av de store biologiske utfordringene på
settefiskanlegget i 2012. Det er implementert omfattende tiltak på
settefiskanlegget som skal minimere risikoen for at dette kan skje igjen. Fokus
vil være på å gjenoppbygge nødvendig skala i produksjonen i BC. Det forventes
mellom 15 og 17 000 tonn slaktevolum i 2015.
Grieg Seafood forventer et totalt slaktevolum i 2013 på 66 000 tonn. Dette er
3 000 tonn lavere enn forrige volumguiding. Nedgangen skyldes lave temperaturer
og tilvekst i Sør-Norge og på UK, i tillegg til mindre endringer i BC og
Finnmark som følge av produksjonsoptimalisering. I 2. kvartal 2013 forventer
Grieg Seafood å slakte totalt 14 000 tonn.