Sprik mellom spotpris-optimisme og forward-priser

850

Samtidig som spotprisen stryker over 40 kroner kiloet, fôringen stuper og Chiles lusproblemer vokser, venter forward-markedet radikalt fallende priser fra og med april. – Forwardprisen blir dannet av handelen og dermed markedssynet til de handlende aktørene, påpeker Fish Pool-megler Piotr Wingaard.

iLaks har i en rekke artikler påpekt ekstraordinært lave sjøtemperaturer, treg tilvekst og økende tilbudsknapphet av laks. Per Vidar Ottesen i eksportselskapet Norwell varslet nylig at han frykter knapphet på laks i juli, august og september. Samtidig viser prisbanen for de såkalte forward-prisene en raskt dalende trend fra en topp i april. Faktisk ventes prisen å falle over åtte kroner kiloet fra april til oktober.

Den danske derivatmegler Poseidicom har følgende lakseprisestimat for resten av året 2013:

apr

38,5

may

36

june

35

july

33

aug

31,5

sept

30,5

oct

30,25

nov

30,25

dec

30,6

Poseidcoms konsernsjef Søren Dam tror imidlertid at det kan vise seg at lakseprisene blir sterkere enn det som reflekteres i prisbanen.

– Vår egen mening er at markedet blir høyere enn det forward-markedet viser. De forward-priser vi viser reflekterer hva kundene mener. Så det jeg sier er at markedet like over sommeren og helt over og inklusiv Q3 er undervurdert etter vår mening, sier Dam i en kommentar til iLaks.

Den overnevnte prisbanen er ikke radikalt forskjellig fra den som Poseidicom-konkurrent Fish Pool opererer med.

– Dersom man ser på statistikken så har det siden 2000 bare ved fire anledninger vært en sterkere laksepris for andre halvår enn første halvår, dette har skjedd i 2010,2008,2005 og 2002, sier Fish Pool-megler Piotr Wingaard, og legger til: – Markedet forventer tydeligvis at dette ikke skal bli tilfellet i år.

– På Fish Pool har kontrakten for andre halvår vært handlet hyppig gjennom både 2012 og 2013 så langt, på relativt stabilt nivå mellom 30,75-31,00. Siste handel på perioden er 30,75, gjort i går. Dersom man skal tolke skjermen vår, så ligger det en relativ dyp selgerside på perioden, med mange selgere i intervallet 30,90-32,00.

–  Hvorfor det ser slik ut er vanskelig å svare på. Forwardprisen blir dannet av handelen og dermed markedssynet til de handlende aktørene.

– Selgerne for perioden er bekymret for den store chilenske produksjonen som er forventet i år. Og selv om det har vært laber vekst og fôrsalg for 2013 så langt, så gir Kontali estimater på at året skal ende relativt tett på nullvekst. I tillegg er salgssiden bekymret for at de høye lakseprisene vi har hatt gjennom året skal resultere i lavere etterspørsel etter laks, og at lakseproduktene skal prise seg ut av markedet. Morpol har vært tydeligst ute i sine siste presentasjoner at den høye lakseprisen vi har opplevd siste tiden ikke er overført til forbrukeren enda.  I tillegg er det viktig å huske at valuta situasjonen er vesentlig endret siste året. Euroen er nå på 7,40-7,50, mens den for bare et år siden var mellom 7,80-7,90. Kjøpekraften i EU blir svekket av dette, forklarer han.

– Men i hver kontrakt som blir handlet er det også en kjøper som tror på høy pris slik som Per Vidar (Ottesen – red. anm.). For det første er det frykten for mangelen på fisk som driver kjøperne. Som det blir påpekt av Per Vidar, så har det vært lave temperaturer og dårlig fôrsalg gjennom året. Dette tyder på at man kanskje kan havne på den negative siden av nullvekst.

– Kjøperne ser at i 2012 ble det en volumøkning på over 20 prosent, og dersom man i år får en negativ volumvekst, kan det drive prisen høyt. Så langt i år har kjøperne hele tiden blitt overrasket over prisnivået. Ved slutten av desember lå prisen for januarkontrakten på 30,00, mens januar faktisk endte på nesten 34,00. Ved slutten av januar lå prisen for februarkontrakten på 33,90, mens februar endte i overkant av 36, sier Fish Pool-megleren.

– Det er viktig å understreke at Fish Pool aldri har noe markedssyn eller anbefalinger, dette er bare faktaopplysninger som kan tolkes av leserne, avslutter Wingaard.