Spår lav vekst og prisfall

493

De store meglerhusene for oppdrettsaksjer er forbløffende samkjørte på tilbudsvekst og laksepris de neste tre år. Selv med beskjeden produksjonsvekst forutsettes lavere laksepriser de kommende år.  

iLaks har utfordret alle de ledende meglerhusene på Oslo Børs på hva de tror om a) global tilbudsvekst av atlantisk laks og b) laksepris i 2014, 2015 og 2016. Resultatet er ganske entydig: De forventer en i et historisk perspektiv beskjeden produksjonsøkning, men samtidig svakt fallende priser i perioden.

I oversikten inngår estimater fra meglerhusene Sparebank1 Markets, Carnegie, Pareto Securities, Swedbank First Securities, Arctic Securities og Nordea Markets.

Tilbudsvekst Laksepris NOK/kg FCA Oslo
2014 2015 2016 2014 2015 2016
6,5 % 2,4 % 4,3 % 40,3 38,9 38,8

– På mange måter tror jeg at prisene vi har hatt det siste året har vært for høye i forhold til en naturlig likevekt i markedet, men på grunn av lange kontrakter og ønske om å opprettholde driften har industrien valgt å betjene kundene istedenfor å legge ned. Heldigvis kommer sluttbrukerprisen sakte men sikkert opp, og kostnadsbasen innen videreforedlingsindustrien presses ned gjennom konsolidering, så evnen til å betjene de høye prisene bedres, forklarer analytiker Tore A. Tønseth i Sparebank1 Markets til iLaks. 

– Vi ser relativt lav tilbudsvekst de neste par årene. Grunnen til at vi likevel forventer nokså konstant pris er at vi allerede er på et historisk høyt nivå, og at situasjonen er rimelig presset for et stort antall videreforedlingsbedrifter i Norge og Europa.

Tønseth er, i likhet med sine konkurrenter, forsiktig i prisspådommene fremover.

– Inntjeningsnivået 2013-14 har for videreforedlingsindustrien vært for lav, men på grunn av bedre betjeningsevne så vil de kunne ta unna samme prisnivå på laks i 2015-2016 – og ha evne til å overleve og vokse videre. Dette er grunnen til at vi er forsiktig med å anta en pris langt opp på 40-tallet for de neste par årene, utdyper han.

Sparebank1 Markets-analytikeren legger til grunn et forsiktighetsprinsipp.

– Veksten i Asia og sushi-trenden er en faktor som kan tilsi en høyere prisvekst, men litt også på grunn av forsiktighet så ønsker vi ikke å legge dette til grunn i de langsiktige prisprognosene. Hvis vi ser bort i fra usikkerheten i det korte bildet knyttet til lav prisvisibilitet og høy tilbudsvekst, så skal det ikke være tvil om at oppsiden basert på 2015-16 estimater uansett er stor – selv med 39-40 kroner i prisforutsetning, påpeker han.

Det er bred enighet blant meglerhusene om at den største prosentvise tilbudsveksten kommer først i perioden.

– Rullerende MTB vil vel gi mindre i 2014 og mer i 2015, kommenterer Carnegies Marius Gaard til iLaks.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det over tid har vært en klokkerklar sammenheng mellom tilbudsvekst og laksepriser. Lav produksjonsvekst, som vi eksempelvis så i fjor, har historisk gitt stigende priser.

par

Lakseanalytikerne er likevel ganske så samkjørte på at beskjeden tilbudsvekst denne gang vil gi konstante til fallende priser.

– Basert på historisk korrelasjon mellom tilbudsvekst og pris: Hvorfor det?

– Good fråga det der, men for min del så er det litt med valuta (sterk euro i Q1 da prisene var høye), litt med hvordan prisbane modelleres, litt med pris på alternativ protein og mat, litt med forward kurve…, sier Gaard.

Arctic Securities Thomas Lorck utdyper: – For egen del har jeg tatt høyde for et tids lag fra høyere spotpris når sluttbruker, samt at jeg også har valgt en konservativ pris (i lys av historisk korrelasjon mellom pris og tilbudsvekst) for å ta høyde for eventuell ny kapasitet.