Soya viktigst for laksefôret

582

Soyamel har passert fiskemel som den viktigste enkeltingrediens i laksens diett. Soyamel utgjør i år 18,5 prosent av laksefôrets volum. 

Mens tilbudssiden for fiskemel har klare rammer og begrensninger, er dette ikke et tema for dyrking av soya. Prisene for fiskemel har da også steget vesentlig mer enn soyamel de siste ti år.

– Det reflekterer knapphet, forklarer konsernsjef Einar Wathne i EWOS under et seminar på Aqua Nor torsdag. Wathne kunne fortelle at 649.000 tonn soyamel går inn i laksefôret i år. Ingen andre ingredienser har større volum. Soyamelets andel av fiskefôret utgjør 18,5 prosent av den globale laksefôrproduksjon som samlet sett er beregnet til 3.506.000 tonn, ifølge EWOS.

Fiskemel på sin side utgjør 17 prosent av fôringrediensene. Sekkebenevnelsen «vegetabilske oljer» utgjør også 17 prosent av fôret. De vegetabilske oljene er imidlertid splittet inn i flere forskjellige arter.

– Vi har en utfordring i tiden fremover, og det er tilbudet av fiskeolje. Sunne marine fettsyrer er ikke bare oppdaget av oss, de er også oppdaget av andre sektorer, sier Wathne, og nevner blant annet kjæledyrfôr for hund og katt.