Solgte med rabatterte priser

355

Høy kontraktsandel var en effektiv festbrems for Marine Harvest i vinter.

Med et slaktevolum på over 55.000 tonn, tilsvarende 60 prosent av konsernets samlede salgskvantum, var Marine Harvest Norway som vanlig den klart viktigste bidragsyteren til oppdrettselskapets resultat i første kvartal 2014.

Men i et kvartal preget av høye topper for spotprisene, gikk Marine Harvest glipp av store inntekter med sin 40 prosent kontraktsandel. Divisjonen tjente etter forholdene beskjedne 12,82 kroner per kilo i årets tre første måneder, viser selskapets presentasjonsmateriale onsdag morgen.

I henhold til selskapets hedging strategi skal mellom 22,5 prosent og 50 prosent av salget fra den største og viktigste divisjonen, Marine Harvest Norway, selges på kontrakt. I perioder som vi har sett de siste månedene, med til dels svært høye spotpriser, har det lønnet seg å ha en lav kontraktsandel. For andre kvartal guider Marine Harvest en kontraktsandel på 33 prosent.

Mens Norge sikres med en relativt høy kontraktsandel, er det ikke like rigide krav til selskapets virksomhet på Færøyene. Her er den ingen nedre grense for kontrakter, og maksimalt kan 30 prosent av laksesalget kontraktfestes. Hvor høy andel av Færøyenes salg som var på kontrakt, er ikke oppgitt, men øyriket var det klart mest lønnsomme av alle Marine Harvests virksomhetsområder – med et driftsresultat på 20,98 kroner per kilo i kvartalet.

Marine Harvest Canada hadde definitivt ingen kontrakter i første kvartal, og håvet inn en EBIT på rause 19,10 kroner per kilo.