Soler seg med laksen

445

Bondelaget skriver på sine hjemmesider at Norge har klart lavest forbruk av antibiotika i matproduksjonen sammenlignet med 25 land i Europa. De nevner ikke at Norge produserer fire ganger mer laks enn kjøtt.

En rapport fra European Medicines Agency viser at mens Kypros bruker 408 miligram per kg biomasse, er det tilsvarende tall for Norge 3,7 miligram. I Sverige blir det bruk nesten fire ganger så mye antibiotika som i Norge, i Danmark 10 ganger så mye mens Tyskland bruker mer enn 50 ganger så mye atibiotika som tilfellet er i Norge, skriver Bondelaget på sine hjemmesider.

– Undersøkelsen er en bekreftelse på at det arbeidet hele landbruksnæringa har lagt ned i Norge gjennom flere tiår er en sterkt medvirkende årsak til at vi har en svært gunstig dyrehelsesituasjon sammenliknet med de aller fleste land. Det har ikke gitt seg sjøl, men arbeidet vi legger ned er en viktig del av legitimiteten til norsk landbruk og på samme tid en bekreftelse på verdien av å produsere mat over hele landet. Matproduksjon i Norge er en fordel, slår Bondelagsleder Nils T. Bjørke fast og er ikke tvil om at nettopp slik dokumentasjon er en viktig årsak til av forbrukerne velger norsk mat.

– Framtidas utfordringer i form av økt befolkningsvekst og klimaendringer vil kreve av oss av vi sikrer økt matproduksjon i Norge med en standard som sikrer folkehelsa, sier Bjørke.

– Det er flott at forbruket av antibiotika til dyr er så lavt her i landet sammenliknet med andre europeiske land. Det har stor betydning for at det er langt færre atibiotikaresistente bakterier her i landet, noe som er en fordel for både folkehelse, pasienter og helsevesenet, sier seniorrådgiver Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til Nationen.

– Den norske landbrukspolitikken bidrar til mindre risiko for utvikling av resistente bakterier, og liten import av dyr og mat bidrar til mindre spredning av resistente bakterier, understreker han.

Men det er ikke primært mat i form av kjøtt som produseres her til lands. Det produseres vesentlig mer fisk – med minimal bruk av antibiotika – i Norge.

– Vi produserer cirka 300.000 tonn kjøtt og 1,2 mill tonn laks i året. Det hjelper på å kunne dividere på 1,5 istedet for 0,3, kommenterer leder for Norske Sjømatbedrifters Landsforening Svein Reppe til iLaks.

– Oppdrettsnæringen er nærmest nullforbrukere av antibiotika. Det er derfor Norges forbruk til den totale matproduksjonen blir så lavt, utdyper Reppe.