Skrell for lakseaksjene idet årets julerally lar vente på seg

Nyheter
1287

Prisutviklingen for laks er den svakeste på fem år. Står det sedvanlige prisoppsvinget før jul i fare?

Fredag kunne iLaks rapportere om de laveste laksepriser som er registrert siden oktober 2015. Covid-19 har satt dype spor etter seg, ikke minst blant laksekjøperne i foredlingsindustrien og Horeca-segmentet.

Lakseaksjene fikk kjørt seg mandag. Markedsleder Mowi ledet an, og falt med 4,7 prosent på børsen. Også Lerøy, Grieg Seafood og SalMar slet, med kursnedgang på henholdsvis 4,8 prosent, 4,8 prosent og 2,9 prosent.

Produksjonskostnader
Enda verre gikk det for de landbaserte oppdretterne, som har vesentlig høyere produksjonskostnader enn dem som produserer laks i åpne merder i sjøen. Atlantic Sapphire falt 6,4 prosent, Andfjord Salmon 6,8 prosent og Salmon Evolution gikk ned med 4,1 prosent.

Les også: Nå testes selvkost. Det bør bekymre oppdretterne – særlig de som produserer på land

2020 har vært tøft. Kun to lakseaksjer, nemlig kostnadslederne Bakkafrost og SalMar, er i pluss på Oslo Børs så langt i år.

Svakhetstegn
En trenger ikke leite lenge etter hovedårsaken. Lakseprisen viser betydelige svakhetstegn idet oktober er i ferd med å gå over i november. Den ligger langt etter skjema for det årlige oppsvinget før jul. Er årets julerally avlyst?

– Det er jo et godt spørsmål, sier Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen til iLaks. – Det er jo åpenbart svak etterspørsel for øyeblikket, og volumene fremover virker jo å holde seg bra, ref sterkt fôrsalg i det siste.

Les også: Ti prosents økning i fôrsalget pumper opp biomassen

Usikkerhet
– Jeg tror nok uansett at når man kommer ut i November så skal volumene litt ned. Og noe etterspørselsøkning frem mot jul tror jeg vi får, selv om det er mye lockdowns i Europa. Så jeg tror prisene skal over 50 kroner igjen før året er omme, sier Kjølås-Johannessen.

– At prisen skal over 50 kroner før nyttår er ikke veldig offensivt. Hva sier konsensus om lakseprisen? I hvilken grad er dette diskontert inn i estimatene og aksjekursene?

– Ser den. Konsensus for Q4 er nok rundt 55 kroner, vil jeg tippe. For å komme der så må man nok over 60 kroner. Det er jo etter hvert kanskje noe mer usikkerhet rundt. Men Fishpool sine forward-priser for Q4 er jo kommet ned til 51 kroner, så dette er nok delvis reflektert i aksjekursene, selv om ikke estimatene er helt justert enda, svarer han.

Carl-Emil Kjølås Johanessen er analytiker i Pareto. Foto: Katrina Poulsen