Nytt fall sender lakseprisen til sitt laveste nivå på fem år

Nyheter
2863

To måneder før julaften selges laks til priser under 40 kroner kiloet.

– Det blir tøft nå en stund fremover. Det begynner å bli fulle lagre, og kundene har ikke mer penger til å fryse inn, sier en trader. – Europa stenger ned. Bølge nummer to er mye verre enn bølge nummer en. Det er snakk om å klare å bli kvitt fisken. Det er det det handler om nå. Det er ikke til å legge skjul på.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er den laveste prisen vi har hatt siden 2015, påpeker han. – Det er flere faktorer som spiller inn. Det er også en kredittskvis her. Og chilensk fisk bys frem til en dollar lavere pris. Nå har markedet full kontroll. Det står 100-150 biler i kø for å losse hos Morpol, sier han.

Les også: Chilensk oppdretter vil firedoble frysekapasiteten

Nedstenging
Flere kilder peker på utfordringer i Europas største innkjøper og foredler av laks, Polen.

– Det er restriksjoner på Polen, med massiv nedstenging av restauranter. De har gjort om den nasjonale fotballbanen i Warszawa til koronasykehus, sier en fiskeimportør.

– Jeg vet ikke hvor ille det er, men det er ille. Folk skjelver i buksene, sier han.

Samtidig er det ventet økt utbud av fisk.

– Nå er det MTB-slakting neste uke. Det er ikke noe hvilesteg her nå. En er midt i motbakken. Det er ikke sikkert neste uke blir så bra heller. Det ser skummelt ut, sier en eksportør.

– Er julehandelen satt på vent?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det kommer nok i gang i gang igjen. Det må vel styrke seg litt. Flere oppdrettere sier de vil skyve slakt over nyttår. Men hvis det blir så vanskelig at de holder fisk over nyttår, blir det tøft i første kvartal også.

Tålmodighet
– Det er tøft, og det gjelder de fleste fiskesalg for tiden, sier han og legger til at hans selskap også selger både torsk og hyse. – Så en må nok smøre seg med tålmodighet.

– Så det havner nok under 40 kroner det meste, også de større størrelsene. En må bare bite seg fast i bordplaten.

iLaks’ fem industrikilder refererer til følgende prisleie, til oppdretter, for laks som skal leveres den kommende uke:

  • 3-4 kg 36-39 kroner 
  • 4-5 kg 37-40 kroner
  • 5+kg 39-42 kroner