For ti år siden utgjorde Skottlands oppdrettsproduksjon av atlantisk laks 32 prosent av Norges. I år blir den kun 12 prosent. Skottlands rolle i internasjonal laksebransje marginaliseres, men et økende nisjestempel for skotsk laks gir seg utslag i prispremie relativt til den norske.
I 2003 slaktet skotske oppdrettere 161.000 tonn laks. Det er det høyeste volumet som er registrert. I 2013, ti år seinere, ligger Skottland an til å slakte 20.000 tonn mindre laks. Årets slaktekvantum beregnes av diverse analytikere til rundt 141.000 tonn. I et laksemarked som har vokst til nær to millioner tonn er skotsk laks blitt en stadig sjeldnere vare.
Likefremt, skotsk laks er synonymt med eksklusivitet og kvalitet. En sterk merkevare. Og den er høyt etterspurt. Det gir seg utslag i gode priser. Dette kan laksekundene selv se i kjølediskene – i direkte konkurranse med produkter fra andre lakseproduserende land.
Et eksempel på dette finner en i den søvnige småbyen Poggibonsi nordvest for Siena i Toscana. Her ligger varehuset Pam superstore. I kjølediskene tilbys kundene fersk skotsk laks, tynnskåret og servert i pakker á 100 gram. Laksen selges under Pams eget private label «Panorama». Pris? 51,80 euro per kilo.
I samme hylle finner en også salmone norvegese, i en grønn «Panorama»-pakke markert med et norsk flagg i nedre venstre hjørne, men ellers ganske lik. Prisen er lavere, nærmere bestemt 42,90 euro per kilo.
Prispremien for de skotske sashimi-stykkene er altså snaue 21 prosent sammenlignet med den ganske identiske norske varen.
En raus skotsk prispremie til tross, den norske oppdrettslaksen er imidlertid ikke akkurat på billigsalg. En kilopris, omregnet til norske kroner, på 348 kroner kiloet er ikke til å kimse av.