Skjult agenda

426

Røykerier, filetbedrifter, tradere og eksportører; de ser alle et skifte i Marine Harvests og Morpols tilnærming til laksemarkedet de siste månedene. De spør seg også: Hva er agendaen?

iLaks har de siste dagene snakket med en lang rekke norske og utenlandske firma som til sammen snur godt over hundre tusen tonn laks årlig. Temaet har vært den pågående situasjonen der Marine Harvest og Morpol påstås å by opp råstoffprisen og dumpe ferdigvareprisen.

Fellesnevneren, så langt, er at ingen av industriaktørene vil stå frem med navn – av frykt for sanksjoner fra den klart største selgeren – og kjøperen – av laks. Men de spør seg alle hvorfor Morpol på kort tid har gått fra å være den som bød lavest pris for fisken til å bli den hissigste prisdriveren oppover.

Er det for å ta kontroll over foredlingsmarkedet?

– Jeg kan ikke begripe at de vil prøve å ta kontroll over 100 prosent av foredlingsindustrien – det har da aldri lønnet seg, sier en røykeribestyrer.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Muligens ikke, men det kan nok være rasjonelt å gå fra 30 prosent til 70 prosent av den europeiske foredlingsindustrien. Særlig hvis laks følger kylling, hvor de feteste marginene hentes ut nedstrøms. Investeringer i merkevarebygging, infrastruktur og markedskanaler kaster best av seg med store volumer.

Er det finansielt motivert?

Med en årsproduksjon av 405.000 tonn laks, får Marine Harvest 405 millioner kroner i merinntekt per krone lakseprisen stiger. Med en fjerdedel av det norske laksemarkedet, støttet opp av den klart største kjøperen (Morpol), som primært kjøper fisk fra andre leverandører, har Marine Harvest en formidabel kjøpekraft og markedsmakt. Hvorvidt den faktisk er dominerende får juristene strides om, likeså om denne markedsmakten misbrukes.

En eventuell manipulering av lakseprisen kan sannsynligvis bare gjøres i korte perioder. Men det kan definitivt være rasjonelt å dra opp laksepris, og dermed aksjekurs, før en skal gjøre et oppkjøp. Da kan en tilby oppgjør i aksjer til god kurs. I forbindelse med selskapets børsnotering i New York, er det flere meglerhus som «kjører case» på at Marine Harvest vil gjøre et større oppkjøp.

Men skal en by opp lakseprisen, kan en like gjerne gjøre det i forward-markedet. Råvarebørsen Fish Pool snudde drøye 103.000 tonn laks i 2013. Den største aktøren hadde her, etter det iLaks erfarer, omlag 16-17 prosent av det nevnte volumet. Melder parhestene Marine Harvest/Morpol seg på her, vil det bli fart på både markedsandeler og omsetning.

iLaks har aldri før opplevd dypere og bredere leserengasjement rundt én sak. Om ikke annet illustrerer denne saken noen praktiske konsekvenser av oppmykning av reglementet for eierskapsbegrensningene i oppdrettsnæringen.