Rekordsterk laksepris er hovedårsaken til at norsk sjømat hadde en kraftig eksportøkning i 2013. – Det er på tide å snakke om det norske sjømateventyret, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker da Norges sjømatråd og administrerende direktør Terje E. Martinussen la frem rekordtall for norsk sjømateksport.
Statsråden besøkte Tromsø i forbindelse med at Norges sjømatråd la fram eksporttallene for året som gikk. Etter to år med nedgang eksporterte Norge i fjor sjømat for 61 milliarder kroner, noe som er 17 prosent mer sammenlignet med året før og 13 prosent høyere enn 2010-rekorden på 53,8 milliarder.
– Den viktigste forklaringen på eksportrekorden er høy etterspørsel etter norsk laks på verdensmarkedet, noe som har gitt sterke priser i 2013, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Norges sjømatråd.
I fjor var gjennomsnittsprisen for fersk, hel laks fra Norge 39,74 kroner per kilo, 44 prosent mer enn året før. Norge eksporterte laks for 39,8 milliarder kroner i 2013. Dette er den høyeste lakseeksporten noensinne, og 35 prosent mer enn i 2012.
– Mesteparten av laksen går til varme middagsmåltid, slik som vi spiser laksen her hjemme. I flere av markedene går også en betydelig mengde til røkte produkter, spesielt i Frankrike og Tyskland. Russland og Frankrike er viktige, store markeder for oss. I USA, Tyskland og Italia øker eksporten. Vi ser i tillegg vekst i Storbritannia, men også svært positiv utvikling i det norske markedet, sier markedssjef for laks og ørret i Norges sjømatråd, Bjørn-Erik Stabell.
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker mener eksportveksten viser at norsk sjømat kan bli en enda viktigere bærebjelke i norsk økonomi.
– Det er på tide å snakke om det norske sjømateventyret. Vi ser at næringa også er innovativ, men det bør gjøres enda mer. Forskning og utvikling blir blant de viktigste byggesteinene fremover. Regjeringen vil satse for å gjøre norsk sjømat enda mer robust til å møte utfordringene som kommer. Vi vil blant annet se på handelsavtalene vi har, sa Aspaker og benyttet anledningen til å uttrykke begeistring for den første tiden hun har hatt som sjømatsstatsråd:
– Det er et privilegium å kunne jobbe for en så konkurransedyltig og innovativ næring. Det er mat, helse og arbeidsplasser. Vår jobb blir å sørge for at det er en bærekraftig og lønnsom næring som også de unge vil jobbe i.