Sist Bluegrove hentet penger ble det gjort med milliardprising. Nå vil ikke selskapet oppgi verdsettelsen

Nyheter
0

Eierne måtte plukke opp regningen ved refinansieringen av tapssluket.

Det manglet ikke på ambisjoner og fremtidsoptimisme det lille Steinkjer-firmaet CageEye, med en omsetning på 3,4 millioner kroner i året i forveien, la inn bud på oppstartselskapet Sealab. Budet lød på 230 millioner kroner.

Det var penger CageEye ikke hadde. Derfor ble Sealab tilbudt aksjer i CageEye – priset til astronomiske 1,2 milliarder kroner.

Les også: Derfor var det viktig for CageEye å kjøpe Sealab – med oppgjør i aksjer

Pengelens
Den Trondheim-baserte høyteknologibedriften Sealab var imidlertid pengelens, og hadde lenge jaktet penger. Den nokså komplekse transaksjonen medførte at CageEye, som senere skiftet navn til Bluegrove, overtok Sealab og datterselskapet Sensonor gratis. Gründerne, med familien Markovic i spissen, fikk ingenting for sitt livsverk.

Les også: Bluegrove-konsernet tapte 44,4 millioner kroner. Revisor ville ikke uttale seg om regnskapet

Nå har Bluegrove hentet inn et beløp som er nøyaktig ti prosent av den tidligere verdsettelsen – 120 millioner kroner – i ny egenkapital. Pengene bidrar til å løfte egenkapitalen i selskapet – fra negativ til positiv.

– Hva var pre-money valuation for emisjonen? Hvor mange aksjer fikk investorene?

– Av respekt for våre stakeholders og for å opprettholde konfidensialitet, vil vi ikke utdype dette, sier Marloes Eshuis, kommunikasjonsansvarlig i Bluegrove, til iLaks.

Regningen
Hun vil følgelig heller ikke utdype om verdsettelsen var høyere eller lavere enn 1,2 milliarder kroner, som selskapet ble priset til like inn på nyåret i 2020.

Gitt at verdsettelsen er uforandret de siste to år, vil de investorene som deltok i den siste emisjonen få aksjer tilsvarende ti prosent av selskapets egenkapital.

Da den siste refinansieringen ble gjort, ble regningen dekket av eksisterende aksjonærer, herunder det nederlandske oppdrettsfondet Aqua-Spark og britiske Breed Reply Investment, i tillegg til blant annet de to unge gründerne Bendik Søvegjarto (31) og Joakim Myrland (34).

Bendik S. Søvegjarto

Ifølge Bluegroves årsrapport var de største eierne i selskapet ved inngangen til 2021 følgende: Bendik Søvegjarto og Joakim Myrlands investeringsselskaper Espiro og Casmyr, begge med 24,48 prosent hver av aksjene, Aqua-Spark (16,32 prosent) og Breed Reply Investment (9,95 prosent).

Vil ikke dele
Det er grunn til å tro at de to sistnevnte aktørene tok mesteparten av emisjonen på 120 millioner kroner.

Aqua-Sparks grunnlegger, Amy Novogratz, ønsker ikke oppgi hvor mye penger hennes fond har puttet inn i Bluegrove-emisjonen – eller hvor stor eierandel de nå har.

– Vi oppgir aldri spesifikasjoner knyttet til våre investeringsbeløp, verdsettelse eller aksjeinnehav, så jeg kan dessverre ikke dele denne informasjonen med deg, sier hun høflig men bestemt til iLaks.

Aqua-Spark har vært aksjonær i Bluegrove siden 2018.

Siden Bluegrove, tidligere kjent som CageEye, ble stiftet i 2013, har selskapet tapt 75,7 millioner kroner. Kun to av årene, 2013 og 2017, har gitt (beskjedne) overskudd.

Selskapet engasjerer nå en rådgiver for å nå nye investorer.