Dyrevernalliansen tar klar avstand fra Norske Lakseelvers forslag om klipping av oppdrettslaksens fettfinne.
I et leserbrev til iLaks sier Dyrevernalliansen et klart nei til fettfinneklipping. Leserbrevet er gjengitt i sin helhet under:
«Norske lakseelver vil ha pålagt klipping av fettfinnen på oppdrettslaks for å bedre gjenkjennelsen av rømt laks på lang avstand (iLaks 27.4). Men hvor store lidelser skal man påføre oppdrettslaksen? Den er plaget av store mengder lus som suger seg fast, en høy andel har kroniske sykdommer og hjerteproblemer, i tillegg til sammenvoksninger i buken som følge av et massivt vaksineregime. Nå anbefales nok et lidelsesfullt inngrep på den stakkars laksen.
Norske Lakseelver vil at klipping av laksens fettfinne forskriftsfestes nå på forsommeren av Regjeringen og Fiskeri- og kystdepartementet. De konkluderer med at dette er humant, og viser til norsk forskning. Norske Lakselever gjør mye bra for å bekjempe det vanvittige miljø- og velferdsproblemet som lakseoppdrettet utgjør. Men her har de latt seg lure av Nofima og NMBU. De måler nemlig fiskens «velferd» ut ifra dødelighet. Det skulle tatt seg ut om dødelighet var gjeldende målestandard for lidelser på mennesker og dyr for øvrig!
Dyrevernalliansen vil advare mot å ta i bruk denne metoden. Finnene har nerver, og selv om fisken bedøves under selve klippingen, er det ikke oppgitt at den får smertestillende i etterkant. Såret skaper en åpen vei for smitte, og vanntemperatur påvirker hvor raskt såret leges. Ingen studier har sett på hvordan finneklippingen påvirker fiskens adferd, såvidt Dyrevernalliansen kan se. Vi vet ikke om fisken opplever fantomsmerter etter klippingen.
Også Mattilsynet fraråder fettfinneklipping, blant annet på grunn av dårlig velferd. De skriver 2.7.2012 at dette ikke er tilrådelig ut fra en vurdering der dyrevelferd og miljøgevinst er målt opp mot kostnader for oppdrettsnæringen.
Det bør gjennomføres en radikal omlegging av hele lakseoppdrettet. Dyrevelferdsloven brytes daglig i stor skala. Det er bare å gå til §23: «Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel». Dyrevernalliansen oppfordrer fiskeriminister Elisabeth Aspaker til å ta en full gjennomgang av produksjonen. Vi er enige med Norske lakseelver i at det også bør gjøres noe med rømmingen. Men finneklipping er ikke veien å gå. Dessuten: En slik merking vil ikke lokalisere rømmingspunktet og dermed muligheten for sanksjoner, så hvor mye vil man egentlig kunne oppnå?»