Sett av 1,2 millioner svensker

379

Sveriges mest populære matprogram, Sveriges Mästerkock, lokket frem 1,2 millioner seere i går kveld, da norsk sjømat ble presentert fra Frøya.

Vinden tar godt tak i båter, hus og folk på Titran. Her har værbitte fiskere kjempet mot naturkreftene i hundrevis av år. Belønningen har vært mat på bordet, og til tider velstand og overflod. Det hviler gammel storhet over det lille stedet på den vestlige tuppen av Frøya i Sør-Trøndelag. Utenfor her finnes bare storhavet.

Og hit, av alle steder, har det svært populære TV-programmet Sveriges Mästerkock valgt å legge sin utenlandsreise i årets sesong. Det etter å ha besøkt verdensmetropolene Paris og New York de foregående årene.

– Norgesreisen i Sveriges Mästerkock ble valgt på grunn av at man ville kombinere en opplevelse for deltakerne og koble det med mat. Å fiske i Norge ble en perfekt kombinasjon av å komme nær råvaren, samtidig som deltakerne fikk oppleve naturen og havet. Vi ville også gi deltakerne en større respekt for råvaren og gi seerne en annerledes Mästerkock-opplevelse. Deltakerne beskrev reisen som en «once in a lifetime»-opplevelse. De ble betatt av den vakre naturen, den store rikdommen av fisk og å det unike i å få fiske sammen med juryen i Sveriges Mästerkock, sier executive producer Clara Ytterborn i TV4.

– Vi er selvsagt glade for at produsentene av Sveriges Mästerkock valgte norgeskysten og Frøya som innspillingssted. Vi har fått tilbakemeldinger på at både naturen og maten som kommer herfra har gjort et positivt inntrykk, sier fiskeriutsending til Sverige, Line Kjelstrup.

Onsdag ble programmet fra Frøya vist til cirka 1,2 millioner svensker. Seks kokkespirer fikk kjenne på den røffe norske naturen og oppleve hvor sjømaten kommer fra. Dommere og deltakere fikk oppleve de spesielle smaksegenskapene til ferske råvarer som laks, torsk, kamskjell og sjøkreps.

– For meg handler dette om at Norge blir sett på som en matleverandør i verdensklasse. Det er det jeg setter høyest med denne opplevelsen, sier kokk Inge Johnsen ved Liantunet, som bidro til å tilrettelegge arrangementet for de svenske gjestene.

Norges sjømatråd har sammen med en rekke lokale bidragsytere sørget for å skaffe det svenske produksjonsteamet best mulig arbeidsforhold på Frøya. Både SalMar, Liantunet, Frøya kommune og Frøya videregående skole har bidratt til den store produksjonen.

I alt var det 21 svensker på plass under innspillingen av programmet.

Noe som imponerte deltakere og produsenter av Sveriges Mästerkock var den lokale stå-på-viljen og stoltheten over å leve i pakt med havet.

– Vi vet at svensker er svært opptatt av hvor maten de spiser kommer fra. Med dette programmet vil over en million seere få oppleve de  naturgitte forutsetningene som gjør at norsk sjømat er av ypperste kvalitet, sier Kjelstrup.