Norges Miljøvernforbund er høylydte kritikere av Norges nest største eksportnæring, lakseoppdrett. Etter at Norges olje- og gassressurser en gang tar slutt, spår regionleder Arne Roger Hansen i NMF Midt-Norge at produksjon av landbaserte anlegg vil gi enorme eksportinntekter.
Godt over halvparten av Norges eksportinntekter kommer idag fra olje og gass. Fiskeoppdrett er av mange spådd å spille en viktig rolle idet denne inntektsstrømmen en dag tar slutt. iLaks har utfordret oppdrettskritiske Norge Miljøvernforbund på hvilke industrier Norge skal leve av etter oljealderen.
– Alle industrier som tilfører Norge inntekter, også de som er større enn oppdrettsindustrien. Vi vil ikke legge ned noen industrier her i landet. Det åpner seg også en stor industri tilknyttet lukkede løsninger. De har vi muligheten til å være på topp. Men den norske oppdrettsindustrien bremser hele utviklingen her til lands grunnet en redsel for konkurranse som likevel kommer, sier Hansen.
Hansen tror altså det kan være større inntektsmuligheter i å bygge oppdrettsanlegg enn å produsere fisk.
– Vi må leve av alle industrier som skaper verdiskapning i Norge i dag. Hvor stor industri tilknyttet lukkede anlegg blir er umulig å spå, men at dette kommer til å bli stort er det ingen tvil om. Betongindustrien er tungt fremme her, påpeker han.
Norges klart største produsent av landbaserte oppdrettsanlegg AKVA group har i de første tre kvartaler av 2013 omsatt for 59 millioner kroner i dette segmentet. Så langt gir det ikke mye å finansiere veier, skoler og sykehus for.
– Det er vanskelig å svare opp 22 prosent av BNP for noen industrier. Noe tallene fra SSB klart viser. Vi får vel klare oss med de vi har, pluss en ny stor industri tilknyttet lukkede løsninger. Og AKVA group er bare i startgropen. En kan vel sammenligne dette med de første 10-metringene som kom i oppdrett på 80-tallet. Men denne industrien vil utvikle seg fort, og komme i tillegg til de verdiskapene industriene vi har i dag, inkludert oppdrettsindustrien, sier Hansen til iLaks.
– Da ser du med andre ord for deg at AKVA group og andre produsenter av landbaserte anlegg skal stå for flere titalls milliarder kroner i eksportinntekter på sikt?
– Hvor mye er vanskelig å si, men er vi nummer 1 på dette med lukkede løsninger, så vil det nok generere flere milliarder i eksportverdier i fremtiden, ja. Tenk hvor mange land som kan produsere nærmere markedene når dette skyter fart. Denne industrien vil i hvert fall kompensere for eventuelle tapte inntekter fra den norske oppdrettsindustrien ved en slik konkurranse, og langt mer enn det. Og skape en hel del nye arbeidsplasser også. Det er jeg helt sikker på. Og det er vel den samlede verdiskapningen for Norge som er temaet her, sier han videre.
Landbasert oppdrett er idag dominert fullstendig av danske selskaper. AKVA groups virksomhet er også lokalisert i Danmark.
– Hva får deg til å tro at vi skal bygge opp en multimilliardindustri på dette i Norge? Og særlig hvis oppdrettsproduksjonen skal skje nærmere markedene?
– Toget holder på å gå i fra oss, og grunnen er den lunkne holdningen fra den norske oppdrettindustrien. Men toget har ikke gått enda. Vi har fremdeles muligheten til å være i førersetet her. Betongindustrien i Norge har noen meget gode tanker her. Og der er vi best. Og lukkede løsninger kommer som et skudd i utlandet uansett, men dertil konkurranse fra andre land. Vi må hive oss på toget før det er for sent. Og en skal ikke låse seg fast i lukkede landbaserte løsninger.
NMF ønsker at produksjonen av laks går fra åpne løsninger til lukkede, og at dette primært vil bli produsert nærmere markedet. Og Norges rolle skal da i første rekke være å produsere slike anlegg. Ikke nødvendigvis produsere fisken. Gitt at laks og annen fisk skal produseres på land nærmere markedet vil eksportinntektene fra norsk oppdrett tørke inn – og må også erstattes.
– Hvis det viser seg at Norsk oppdrettsindustri vil tørke inn på grunn av en satsing på miljømessige bærekraftige løsninger så er det beklagelig. Men jeg tror denne redselen er sterkt overdrevet. Norsk mat er og har alltid vært etterspurt. Og enda mer etterspurt vil den bli hvis en kan vise til en miljømessig bærekraftig produksjon. Skal gjerne promotere norsk oppdrettslaks selv, hvis vi får en produksjon i lukkede løsninger fra smolt til slakt, avslutter Hansen.