Ser muligheter i Kina

493

Det gikk ikke mange ukene etter fra Arbeiderpartiet forlot regjeringslokalene til at Kina antyder en oppmykning i relasjonene til Norge. – For norske oppdrettere er dette gode nyheter, sier administrerende direktør Sverre Søraa i Coast Seafood.

– Det regimet som vi har hatt nå har favorisert de selskapene som har oppdrett i andre produserende land som UK, Irland, Shetland og Færøyene. De har kunnet byttet ut norsk fisk med fisk fra disse regionene. Nå kan vi konkurrere på lik linje, og det vil bety at Norge vil finne sin plass i det kinesiske markedet, sier Sverre Søraa til iLaks. Han leder milliardeksportøren Coast Seafood i Måløy.

– Det andre spørsmålet er om de samtidig slipper flere importører til med importlisenser, slik at flere aktørerer får komme inn på markedet. I dag er den en begrensning i antall lisenser og dette hemmer vektsmulighetene, påpeker han.

Uansett, markedspotensialet i Kina er uforløst og enormt. Ifølge Pareto Securities’ analytiker Henning Lund konsumerte kinesiske forbrukere laks tilsvarende syv sushi-biter i hele 2012. Selv på helt beskjedne kalkyler i økning i kjøpekraft kan en se for seg et massivt løft i etterspørselen.

En brekkstang på 1,3 milliarder mennesker gir lave odds for at Kina i løpet av få år vil utfordre land som USA og Japan om posisjonen som verdens største laksekonsument. Et noe optimistisk scenario der Kina i fremtiden konsumerer like mye laks per capita som USA eller Russland, nærmere bestemt ett kilo, vil kunne ta ut hele Norges årlige lakseproduksjon.