Satser på studiepoeng fra mærkanten

476

21 ansatte i oppdrettsnæringen i Finnmark er i gang med studier som gir dem 60 studiepoeng, samtidig som de jobber.

Universitetet i Nordland (UiN) har gått i gang med å gi 21 ansatte i oppdrettsnæringa i Finnmark kursing og opplæring. Fra før har UiN hatt lignende kursing fra Rogaland til Nordland, men i februar gikk de første finnmarkingene i gang med studiet.

Fram mot høsten 2016 skal de 21 «studentene» gjennom seks felt; produksjonsbiologi, arbeidsmiljøopplæring, fiskehelse og velferd, ledelse, økonomi for oppdrettere og kvalitetsledelse i akvakultur.

– Når de oppdrettsansatte er ferdige vil de sitte igjen med 60 studiepoeng, tilsvarende et årskurs. Det primære målet er å øke kompetansen hos havbruksnæringen, noe som igjen bidrar til omdømmebygging og bærekraftig utvikling i næringen, sier studiekoordinator Viktor Solbakken ved UiN til Altaposten.

De 21 som nå sitter på skolebenken jobber til daglig i Cermaq, Grieg Seafood, Jøkelfjord, Laksefjord, Lerøy Aurora og i NRS Finnmark.

Driftsleder hos Norwegian Royal Salmon Bjørn-Ruben Larsen sier til Altaposten at han er godt fornøyd med å få delta på studiet:

– Dette er et fantastisk tilbud som gjør det mulig med videre kompetanseutvikling også i tiden framover. Hos oss i NRS er det et ønske å øke kompetansen «over hele linja», fra produksjonsansatte til ledere. Så vi setter stor pris på dette, sier han, og påpeker at nettopp det at de kan ta studiet uten å måtte reise bort er et pluss.

UiN har hatt flere hundre ansatte fra havbruksnæringen på skolebenken gjennom de siste 10 årene.

– Vi føler at vi har bidratt til en betydelig kompetanseheving til industrien. Og næringen selv setter pris på akkurat dette. Skal næringen opprettholde sin konkurransekraft trenger man oppdatert, forskningsbasert kunnskap. Det gir på sikt økt lønnsomhet, men det er også med på å gjøre produksjonen mer og mer bærekraftig, sier han, og trekker fram et eksempel: I dag brukes det langt mindre villfisk i fiskefôret sammenlignet med tidligere tider – nettopp fordi man har blitt flinkere, samtidig som man har fått et økt fokus på bærekraftig produksjon, sier han.