Afghanerne spiser mer fisk, etter årene med krig og mange vestlige soldater i landet. Nå drømmer de om en egen oppdrettsnæring, men de trenger kunnskap.
I Jalalabad i Afghanistan har fisk blitt en viktig del av hverdagskosten. De velger fisk i stedet for kylling og lam, melder AFP i en reportasje fra byen som ligger i den østlige delen av landet.
Mesteparten av fisken importeres fra Pakistan, men lokale investorer håper på oppdrett, blant annet av ørret. Gjennom 13 år har internasjonale styrker vært i Afghanistan, og i tillegg til våpen og bomber har disse tatt med seg vestlige matvaner.
Ingeneer Sadiq, som driver en fiskerestaurant i Jalalabad, sier til AFP at de utenlandske styrkene har lært afghanerne å spise fisk, men ikke hvordan man skal få tak i fisken – enten gjennom fiske eller oppdrett.
– Alt som trengs av utstyr i forbindelse med oppdrett har vi ikke fått, sier Sadiq.
I det lokale næringslivet er det flere som har valgt å gjøre forsøk på oppdrett, fordi det mye ferskvann i området der Jalalabad ligger.
En av disse gründerne er Haji Ghulam Mohammad, en lokal forretningsmann, som har vært i India og lært seg hvordan man kan drive oppdrett. Han har i dag ørretoppdrett, men dette er krevende sier han.
Foreløpig har vi ikke lykkes i denne bransjen. Jeg jobber ganske mye for å få dette til, sier Mohammad, som har brukt rundt 10.000 dollars på prosjektet.
– Jeg håper at jeg en dag kommer dit at vi tjener på dette, sier han.
AFP-reportasjen kan ses her: (https://sg.news.yahoo.com/video/fish-boom-jalalabad-055825852.html )