Satser friskt på foredling

590

Brdr. Schlie Fiskeeksport åpner ny fabrikk i Hirtshals. Storleverandør Lerøy Seafood Group tar halve regningen.

I et 50/50-partnerskap med Lerøy Seafood Group har Brdr. Schlie nettopp overtatt og renovert en fabrikk på 4.500 kvadratmeter i Hirtshals. Det første året skal det pakkes laks på fabrikken med en ny teknologi, såkalt MAP-pakning, som gir den ferske fisk lengre holdbarhet, melder det danske nettstedet FødevareWatch.

I 2015 blir torsk og rødspetter lagt til produksjonen, og fra 2016 skal det også lages sushi. Til dette planlegger Brdr. Schlie over de neste tre år å ansette 100 nye medarbeidere.
– Vi synes historien er god, for det har jo vært sånn, at arbeidsplassene i fiskerisektoren forsvinner fra Danmark, sier Kaj Schlie.

50-årige Kaj Schlie stiftet i 1992 Brdr. Schlie Fiskeeksport sammen med sin storebror Jens, som i dag er selskapets økonomidirektør.
I en årrekke var Brdr. Schlie et tradingselskap, men for ti år siden besluttet brødrene å endre kurs: En fabrikk ble åpnet, og i dag produserer Brdr. Schlie selv.

Kursendringen viste seg at være en god idé. Selskapets omsetning er steget fra cirka 100 millioner kroner til ”over en halv milliard”. Siden selskapet ble stiftet for 22 år siden, har det aldri tapt penger.

Den ferske fisken kjøper selskapet på fiskeauksjoner og av norske oppdrettere. Fisken klargjøres og pakkes på fabrikken i Hirtshals, og leveres deretter til supermarkeder, grossister og restauranter hovedsaklig i Nord-Europa.

De siste årene har selskapet ansatt en hel del østeuropeere, men hos Schlie gjør man en dyd ut av at alle er på danske avtaler og får samme lønn.
– Vi er fullstendig likegyldige med om de er blå eller gule. Det er deres kvalifikasjoner de blir ansatt på, sier Kaj Schlie til Fødervarewatch.