Sjømatstormakten Vietnam rystes av klimaendringene, men varsler likevel ambisjoner om å doble eksportinntekene i løpet av de neste seks år. Dr Pham Anh Tuan, direktør ved det vietnamesiske fiskeridirektoratet, håper på drahjelp fra Norge – både på kunnskapssiden og for investeringer.
– Vietnam er et lite land – med en kystlinje på 3.200 kilometer. Men vi har en befolkning på 90 millioner mennesker, sier Pham Anh Tuan.
Målt i landareal og lengde på kystlinjen, er landet med andre ord sammenlignbart med Norge. Men Vietnam har 18 ganger flere mennesker innenfor sine grenser. Totalt produserte Vietnam over fem millioner tonn sjømat i 2013 – hvorav majoriteten kommer fra oppdrettsindustrien. Den samlede eksportverdi på 6,7 milliarder dollar i 2013 – noe som er på linje med Norges lakseeksport.
Oppdrettsproduksjonen domineres av noen få arter. 38 prosent av produksjonen er pangasius, karpefisk er 28 prosent, mens reker står for 16 prosent. I tillegg kommer skjell, tilapia og marin finnfisk.
– Verdimessig er frosne varmtvannsreker det klart mest verdifulle eksportproduktet – med 40 prosent av verdiene, sier Pham Anh Tuan under en sjømatkonferanse på Saigon Sheraton i Ho Chi Minh City fredag.
Mens oppdrett står for brorparten av landets sjømatproduksjon idag, har Vietnams fiskeridirektorat ambisjoner om å snu denne trenden – og hente mer fra fiskeri i fremtiden. Innen 2020 satser landet å hente inn 7 million tonn fra fiskeri og 4,5 millioner tonn fra oppdrett. Dette håper Pham Anh Tuan skal hente inn eksportinntekter på 11 milliarder dollar.
– Vietnam har en flåte på 129.376 fiskebåter, forteller han. – Den største utfordring er en liten og ineffektiv flåte, en redusert fiskebestand og svak infrastrsuktur.
Men landet møter store utfordringer.
– Vietnam er et av fem land i verden som er mest utsatt for klimaendringer, ifølge Verdensbanken. Det gir en ekstra byrde. Vi opplever store problemer med høyere sjøvann og superstormer (sykloner – red. anm.), sier Pham Anh Tuan.
I årene fremover vil Vietnam redusere risikoen og tar sikte på mer differensiert oppdrettsproduksjon fordelt på flere arter, herunder også sjøbasert oppdrett, som krever større investeringer enn oppdrettsproduksjonen i Mekong-deltaet. Pham Anh Tuan ser behovet for store investeringer, herunder oppdrettsanlegg, foredlingsanlegg, fôrteknologi, avl og sykdomsbekjempelse.
Det er også store sykdomsproblemer i produksjonen – både på reker, men også pangasius. Hvitfisken Pangasius, som kan produseres til en kostnad på rundt en dollar per kilo, har opplevd opp mot 40 prosent dødelighet.
Mens seminarets norske talere har vært mer opptatt av mulighetene for å eksportere mer sjømat til Vietnam, med fokus på lokalt konsum, er flere av Vietnams representanter mer opptatt av foredling og reeksport av fiskeprodukter.
– Vietnam har en svært rik og omfattende arbeidsstokk. Vietnam har bedre og billigere arbeidskraft enn Kina, påpeker Pham Anh Tuan. Særlig laks og torsk fra Norge peker han ut som interessante arter for foredling.