Denne uka har ti russiske og ukrainske matjournalister trosset vinterstormen i Tromsø for å få dybdeinnsikt i norsk silde- og lakseproduksjon og ikke minst norske mattradisjoner.
De største mat- og livsstilredaksjonene i Russland og Ukraina gjester denne uken Tromsø og produksjonsfasiliteter i området i regi av Norges sjømatråd. Med seg i bagasjen har de penn og papir og en lang liste spørsmål om hvor silda og laksen egentlig kommer fra. Journalistene skriver mer enn gjerne hjem om de norske produktene og de ekstreme forholdene for norsk matproduksjon. I tillegg er nye oppskrifter og særnorske tradisjoner av spesiell interesse for gruppa.
– Presseturen er et ledd i arbeidet med å introdusere nye oppskrifter for norsk sild og laks i to av våre viktigste markeder og samtidig vise fram de enestående norske omgivelsene, sier Ingrid Skarstein, fiskeriutsending til Russland.
– Én ting er å fortelle om det unike ved det norske opphavet, men det gir en helt annen verdi å vise det fram til journalistene legger Turid Wæhler, markedsrådgiver for Ukraina til.
Programmet for uka er tettpakket og gruppen besøker sildeproduksjon på Sommarøya og lakseoppdrett på Kvaløya utenfor Tromsø. Gruppen er også innom Skarven kulinariske teater i Tromsø for å få demonstrert filetering av laks og tilberedning av sild. Rundt jule- og nyttårsfeiringen i Russland og Ukraina vil matinteresserte kunne la seg inspirere av artiklene som journalistene skriver om norsk sjømat når de kommer hjem.