Russland har roet litt ned på innkjøpene av norsk laks. – Det er ikke rart det, etter at prisen har økt med 30 prosent på kort tid, sier en Moskva-basert fiskeimportør. Han avviser at laksen er blitt for dyr for russerne.
– Det kommer mer volum fra Murmansk. Ikke store volum, men det forstyrrer markedet, så det blir mer forsiktig, sier han til iLaks. Selskapene han viser til er de to nasjonale lakseoppdretterne Russian Seafarming og Russian Salmon. De to nye russiske produsentene scorer imidlertid ikke særlig høyt på pris.
– Ingen premie i markedet, nei, heller lavere. De har lagt seg litt under. En (supermarked) kjede er nasjonalistisk, og de foretrekker disse, sier han, men lar det skinne gjennom at hans selskap ikke handler ut i fra et nasjonalistisk grunnsyn.
Hovedleverandøren av atlantisk laks til Russland er og blir Norge. Og herfra har flere av de russiske importørene roet ned sine innkjøp i det siste.
– Vi kjøper mindre fisk nå, etter at prisene er kommet opp med 30 prosent. Samtidig er det mer ørret i år enn i fjor. Det har litt å si. Pluss at Kaliningrad er borte. De tok inn fersk og frøs det – 300-500 tonn i uken. Det har falt bort nå, sier han, og viser til at havnebyen i gamle Øst-Preussen (tidligere kalt Königsberg) ikke lenger er å regne som en russisk frihandelsone.
Det russiske laksemarkedet er robust.
– Vi er der vi burde være. Russland er rimelig greit. Markedet er bra om dagen, mener moskovitten som ikke vil stå frem med navn.
– Noen har sluttet med videreforedling. Volumet er cirka der vi var i fjor, sist jeg sjekket. Vi er mye opp i volum fra Chile. Det er all time high i import fra Chile. Det er sånn det er blitt. Husk at Skottland er ute av markedet. Det har med sykdomssituasjonen å gjøre. Færøyene har vært slakt fra begynnelsen av året, avslutter han.