Oppdrettere med frysekapasitet scorer i høstens marked. Frossenlaksen har gjennomgående oppnådd høyere priser enn den ferske de siste ukene.
En talloppstilling utarbeidet i FHLs Akvafakta viser differansen i kilopris mellom fersk og fryst laks. Begge deler er basert på gjennomsnittlig produktvekt FOB den norske grense.
Uke | Fersk | Frys | Differanse |
35 | 38,14 | 42,63 | 11,8 % |
36 | 37,34 | 40,46 | 8,4 % |
37 | 33,74 | 41,2 | 22,1 % |
38 | 30,02 | 38,7 | 28,9 % |
Konklusjonen er altså prispremie for frossenfisken. Det bør legges til at det stort sett er storlaks som fryses inn, og de tyngste vektklassene har i flere måneder notert seg for høyere spotpriser enn smålaksen.
Kostnadene ved å fryse inn ett kilo fisk ved et av landets lakseslakterier er anslagsvis 1,50 kroner.
Storlaksen oppnådde også høyere pris enn gjennomsnittet i uke 38. Da ble all laks over seks kilo omsatt til snittpriser over 39 kroner kiloet. Til sammenligning var snittprisen for fersk sløyd laks (FCA Oslo) i uke 38 kun 32,59 kroner kiloet, viser siste Akvafakta.