Røkelaks trolig årsaken til listeriautbrudd i Europa

Nyheter
0

I 2022 og 2023 ble det rapportert om infeksjoner i fem europeiske land: Østerrike, Belgia, Italia, Tyskland og Nederland. To av 17 tilfeller endte med dødsfall. Det er også blitt funnet listeria i produkter som selges i Norge og Sverige.

Det er først og fremst eldre mennesker som er rammet, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø om utbruddet på kontinentet.

Forskere har identifisert en variant av bakterien listeria i de fleste tilfellene.

Spores til fabrikk i Litauen
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) peker på spiseklare fiskeprodukter, og hovedsakelig røkt laks, som kilde til utbruddet.

Analyser knyttet utbrudd til to virksomheter i Litauen, som leverte forurensede fiskeprodukter på markedet i Tyskland og Italia. Produksjonen ved virksomheten skal nå være stoppet. Forskerne har så langt ikke sporet opprinnelsen til utbruddet i Østerrike, Belgia og Nederland til en bestemt virksomhet.

EFSA og ECDC sier at det er nødvendig med flere undersøkelser for å identifisere hvor forurensingen stammer fra, slik at nasjonale myndigheter kan iverksette målrettede tiltak.

Lerøy-produkter trukket
I starten av desember ble røkte lakseprodukter fra Lerøy, som ble solgt i Oslo-området, trukket tilbake på grunn av funn av listeria.

Les også: Gravlaks trekkes tilbake etter listeria-funn

Også i Sverige har flere personer blitt smittet av bakterien det siste året. Det svenske Livsmedelsverket sporet noen av de 19 tilfellene i Sverige til et lakserøkeri i Smögen, som er eid av Lerøy. Utbruddet er erklært som stanset.

– For Lerøy er det å produsere trygg og sunn mat det aller viktigste vi gjør. Derfor tar vi mattrygghet på største alvor. Etter at vi i juli fikk melding fra Livsmedelsverket med mistanke om Listeria i våre røkte produkter fra anlegget i Smögen, har vi jobbet intenst med saken i samarbeid med svenske myndigheter, sa Anne Hilde Midttveit, ansvarlig for bærekraft og kvalitet i Lerøy.

Listeria kan gi risiko for alvorlig sykdom hos gravide og personer med nedsatt immunforsvar. Listeria kan vokse ved lave temperaturer, og i matvarer med lang holdbarhet kan det vokse til et høyt antall bakterier. Bakterien overlever frysing.