Listeria påvist i røkte lakseprodukter hos Lerøy i Sverige

Nyheter
0

Flere personer i Sverige har det siste året blitt smittet av listeriose. I sommer sporet det svenske Livsmedelsverket noen av de 19 tilfellene til et lakserøkeri i Smögen, eid av Lerøy.

Lerøy innførte umiddelbart tiltak, og utbruddet er nå stanset, skriver Lerøy i en pressemelding.

– For Lerøy er det å produsere trygg og sunn mat det aller viktigste vi gjør. Derfor tar vi mattrygghet på største alvor. Etter at vi i juli fikk melding fra Livsmedelsverket med mistanke om Listeria i våre røkte produkter fra anlegget i Smögen, har vi jobbet intenst med saken i samarbeid med svenske myndigheter, sier Anne Hilde Midttveit, ansvarlig for bærekraft og kvalitet i Lerøy.

Lerøy skriver at de umiddelbart trakk tilbake et parti røkt laks fra svenske butikker, og startet arbeidet med å spore en eventuell smittekilde i egen produksjon, samt mot råvare.

– Lerøy beklager Listeria-utbruddet i Sverige på det aller sterkeste. Vi er svært lei oss for at mye tyder på at noen har blitt syke etter å ha spist røkte produkter fra vårt svenske anlegg. Vi gjør vårt ytterste for å hindre slike tilfeller i fremtiden, sier Anne Hilde Midttveit. Foto: Lerøy

Ingen produkter forlater nå fabrikken før de er testet Listeria-frie. Kilden til bakterien ble funnet i fabrikkmiljøet og er nå fjernet. Livsmedelsverket erklærte utbruddet i Sverige for avsluttet i november.

Sammen med Livsmedelsverket har Lerøy gått gjennom råstoffleverandørene til anlegget. Det kan ikke utelukkes at Listeria har kommet inn i fabrikken i Smögen, med råvare fra et av Lerøys laksepakkerier i Norge. Lerøy samarbeider nå med Mattilsynet i Norge for å komme til bunns i dette.

På tross av dette, kan det skje at svært lave bakterieverdier kan følge med råstoffet fordi Listeria-bakterien finnes overalt i naturen. Bakteriene er ufarlige for de fleste, men høye konsentrasjoner kan være farlig for mennesker med svekket immunforsvar eller som er alvorlig syke, skriver Lerøy.