Firda Seafood er rigget for vekst. Med robotstyrt storpakkeri møter Gulen-oppdretteren fremtidens lakse- og ørretmarked. – Vi tar 150 tonn på ett skift, men håper på at myndighetene kan åpne for at vi kan utvide produksjonen, sier en offensiv og stolt eier Ola Braanaas. iLaks har bildene fra åpningen.
– Det er første gang jeg går i dress på Byrknesøy, kommenterer Firda-eier Ola Braanaas. Idag har han til og med tatt på seg sløyfe. Braanaas stråler om kapp med sol fra skyfri himmel fra terrassen på pakkeriet. Laksebaronen ivaretar stolte tradisjoner på pakkeriet i havgapet en kort båttur nordvest for oljeraffineriet på Mongstad.
SF-364. Martin E. Birknes Eftf. as 5970 Byrknesøy. Det splitternye slakte- og pakkeannlegg har sine aner helt tilbake til 1919. Den gang var det hermetisert hummer som var hovedproduktet. Nå er det blodfersk laks og ørret. Nypakkeriet står på samme tomt som det gamle. Det er lagt ned 100 millioner kroner i oppgraderinger av anlegget.
Det er en stor dag på Byrknesøy. Oppdrettsgründer Braanaas har fått både ordfører og banksjef på besøk. Fôrleverandør EWOS er rikholdig representert, blant annet med markedsjef Endre Sæther. Styreformann Alex Vassbotten i eksportfirmaet Seaborn, samt oppdretterkonkurrent Steinvik Fiskefarm er også med. Den lokale lastebilkjempen Byrknes Auto likeså.
Nede på produksjonslinjen tas de siste kassene fra dagens fangst. Kasser fra Firda Seafood og Seaborn står side om side. All fisken er solgt. Til årets høyeste priser.