Men det høytflygende oppstartselskapets årsresultat for 2019 skal nå være revisorgodkjent.
Søndag kunne iLaks rapportere årsregnskapet til oppstartselskapet CageEye, basert på materiale som er sendt ut til selskapets aksjonærer. Mandag morgen sendte osloselskapet ut en pressemelding med det de kaller det «offisielle regnskapet».
Dette regnskapet er imidlertid fortsatt ikke registrert i Brønnøysund.
Revisor for CageEye er Amund P. Amundsen, partner i Ernst & Young i Trondheim. Ifølge Amundsen er årsregnskapet for CageEye nå revisorgodkjent.
Tause
– Det skal det være, men om det er sendt inn vet jeg ikke, sier han.
– I forbindelse med oppkjøpet av NorseAqua, til 57,5 millioner kroner, var oppgjøret i vesentlig grad i CageEye-aksjer. Hvor stor eierandel har Berg-Hansen i CageEye etter dette?
– Det må du høre selskapet om. Jeg har ikke disse tallene foran meg, svarer Amundsen.
Les også: Derfor var det viktig for CageEye å kjøpe Sealab – med oppgjør i aksjer
Både administrerende direktør Bendik Søvegjarto og kommunikasjonsansvarlig Marloes Eshuis har også blitt forelagt dette og flere andre spørsmål, men de har ikke respondert.
Heller ikke CageEyes styreleder Ivar Strand er spesielt snakkesalig. Strand, som er bosatt på Snåsa, har fra tidligere flere års fartstid som forretningsutvikler for Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva.
– Hei du, jeg er litt opptatt nå. Kan jeg ringe deg tilbake? svarer han da iLaks slår på tråden.
Milliard
Fem timer seinere har Strand fortsatt ikke ringt tilbake. Han tar heller ikke telefonen når iLaks ringer igjen. Etter å ha blitt spurt om Berg-Hansens eierpost per sms, svarer endelig Strand:
«Fint om du tar alle spm direkte med kommunikasjonsansvarlig i Bluegrove/CageEye i den grad de kan besvares :-)».
Les også: Høyteknologiselskaper reagerer å å bli definert blant CageEyes oppkjøpsmål
Ifølge Proff.no eier Lars Berg-Hansens investeringsselskap Grip Sjansen Invest 2,999 prosent av CageEyes utestående aksjer. Hensyntatt at en mindre og foreløpig ukjent andel av oppgjøret var i kontanter, impliserer dette en prising på godt over en milliard kroner for CageEye. Det er i tråd med selskapets egen verdivurdering på 120 millioner euro.
– Hvordan er det mulig å verdsette CageEye, som omsatte til 4,8 millioner kroner og tapte mye mer enn det i 2019, til 1,3 milliarder kroner?
– Jeg har ikke de tallene du nevner foran meg. Den type spørsmål må du ta med selskapet. Vi uttaler oss om regnskapet til selskapet gjennom revisjonsberetningen, forklarer Amundsen.
– Men du er revisor for selskapet. Og når selskapet har benyttet seg av denne verdsettelsen ved oppkjøp, med oppgjør i aksjer, skal det vel gjøres impairment testing og nedskrivningsvurderinger?
– Jeg har ikke tallene du nevner foran meg, men vi gjør nedskrivningsvurderinger på generell basis. Også når det gjelder gjennomføring av oppkjøp av andre parter med oppgjør i aksjer skal vi gjøre verdivurderinger og vurderinger av nedskriving. Jeg kan ikke uttale meg om dette, siden jeg ikke har tallene foran meg. Men som revisor gjør vi sånne handlinger, ja, sier Amundsen.
Lars Berg-Hansen ønsker ikke å kommentere salgssummen og oppgjøret for 100 prosent av aksjene i NorseAqua.
– Det er info jeg ikke har lov å dele, skriver han i en melding til iLaks.