Høyteknologiselskaper reagerer på å bli definert blant CageEyes oppkjøpsmål: – Dette virker hårreisende

Nyheter
1309

Aktører som Aquabyte, Stingray, Fluctus, JT Electric og Optoscale er blant oppkjøpsmålene på CageEye/Bluegroves «short list».

Det transaksjonsdrevne oppstartselskapet CageEye jakter 39 millioner euro, eller 425 millioner kroner, i ny finansiering. En vesentlig del av pengene er øremerket nye oppkjøp. I selskapets forretningsplan, som iLaks har fått innsyn i, gis et innblikk i hvilke oppkjøpsobjekter som søkes.

Les også: Oppstartselskap hevder de bruker DNB Markets til pengejakt på 425 millioner kroner. – Bare tull, sier DNB-direktør

Posisjonert
«Vår teknologiplattform, kulturen og forretningsmodellen vår er bygget for skala. Bluegrove er posisjonert til å kjøpe bransjepartnere og bringe dem videre til Bluegrove-plattformen. Selv om hver avtale må ha sin egen strategiske logikk, er det viktigste kriteriet at målselskaper samsvarer med vår strategi for å optimalisere bærekraftig havbruk. Løsningene kan brukes uavhengig, men viser også synergi som de tilbyr alle produkter, teknologi eller data for å bidra til det samme mål.»

«En rekke små tredjepartsleverandører av ny teknologi er nå til stede i markedet – hvorav ingen er basert på hydroakustikk. Å bringe ekstra teknologier til CageEye-plattformen vil gi
bedre verktøy og økt verdi for oppdretteren», skriver selskapet, og illustrerer mulige oppkjøpsmål med en oversikt over bedriftslogoer:

Kilde: Bluegrove

Uforståelige
Blant selskapene som er nevnt er laserspesialisten Stingray.

– Vi har forstått at enkelte andre leverandørbedrifter i næringen har blitt involvert i uforståelige transaksjoner. Vi i Stingray var ikke kjent med at vi var oppført i et slikt prospekt eller eventuelt forretningsplan eller lignende før iLaks tok kontakt, sier Stingray-sjef John A. Brevik.

Les også: Innen 2025 skal CageEye ha milliardomsetning på fôring av reker. Ifjor omsatte de ikke for fem øre

– Vi vet at mange er interesserte i vår teknologi, både i Norge og internasjonalt, noe vi anser som en bekreftelse på at vi utvikler selskapet og Stingray-systemet på en god måte, men da er det utelukkende store aktører som banker på døren. Nå er det vel flere selskaper som har blitt dratt inn i dette dokumentet uvitende om både intensjon og planer hos Bluegrove, men det skal ikke vi spekulere i. Det vi derimot kan si, er at dette virker hårreisende om et selskap med mindre årsomsetning i 2019 enn det Stingray har i snitt hver 14. dag (gjennom både 2018 og 2019) gir inntrykk av at de kan eller skal kjøpe oss opp. Da må vi jo nesten smile litt av hele greia, sier han til iLaks.

– Stingray har til sammenligning omsatt for 350 millioner kroner siden kommersialiseringen i 2014/2015 og drevet de siste to årene med overskudd større enn CageEye sin samlede omsetning fra 2013 til 2019. Vi har en patentert teknologi i viktige oppdrettsmarkeder for laks i verden og har utviklet en dokumentert avlusingsmetode som er installert i hundrevis av merder langs hele kysten. Vi forstår i så måte at det kan være spennende for andre å føre oss opp i en slik sammenheng, men dette er altså ikke verken forespurt oss eller avklart med oss i noen som helst sammenheng.

– Klarer de å gjennomføre flere av disse fremsatte planene, så er det bare å ta av seg hatten og ikke minst håpe på at dette gir merverdi for næringen, både på kort og lengre sikt, sier Breivik.

Les også: Lille CageEye sikter på kontroll med fôringen av 46 prosent av landets laksemerder – på fire år

Useriøse
Undervannskameraselskapet Aquabyte, som er finansiert av amerikansk venture capital, er også nevnt i oversikten. Administrerende direktør Hans Runshaug har fulgt iLaks’ dekning av dette sakskomplekset nøye.

– Verdiene de har slått rundt seg med er jo totalt useriøse. Det var jo også interessant at Microsoft måtte komme på banen og forklare «avtaleforholdet», sier Runshaug.

– At de omtaler Aquabyte som en oppkjøpskandidat, får vel være opp til dem. Det er imidlertid fullstendig uten rot i virkeligheten og det ville definitivt ikke være i Aquabyte sin interesse, legger han til.

Les også: Raser etter oppkjøpet av Sealab. – Vi er blitt frarøvet selskapet vårt, og vi er blitt betalt med monopolpenger

Samarbeid
Også flåteprodusenten Fluctus defineres som oppkjøpsmål.

– Fluctus er opptatt av å ha åpne/fleksible systemer så kunden kan velge å knytte til løsninger fra tredjeparter etter eget behov. CageEye var det første selskapet vi åpnet for tilbake i 2017 og vi har hatt et godt samarbeid med dem i flere år, skriver daglig leder Harald Lien i en epost.

– Vi kommenterer på generelt grunnlag verken andre selskapers forretningsplaner eller oppkjøpsrykter rundt Fluctus, men ønsker CageEye det beste i deres arbeid for å bidra til utvikling av næringen.

Energi
I et aksjonærbrev fra CageEye/Bluegroves konsernsjef Bendik Søvegjarto, datert 26. august, gir han et begeistret uttrykk for vekstmulighetene:

«Livet er fantastisk i Bluegrove om dagen. Vi har så mye energi og vi vil se hvorvidt vi klarer å kjøpe nok et selskap før launch av serie B. Vi har virkelig sett effekten av å vokse både organisk og med oppkjøp, og med ekstrem fokus på våre kommersielle løsninger og leveranser», skriver Søvegjarto.

Ifølge den nevnte forretningsplanen har CageEye/Bluegrove hatt dialog med minst fire ikke navngitte selskaper, med en åromsetning mellom 1,5 og 4 millioner euro.

Kilde: Bluegrove