NorseAqua-gründer fikk 57,5 millioner kroner, i cash og aksjer, da han solgte selskapet til CageEye

Nyheter
3477

Majoriteten av transaksjonen ble gjort opp i CageEye-aksjer da Lars Berg-Hansen (30) solgte seg ut av NorseAqua.

I årsrapporten for Berg-Hansens holdingselskap Grip Sjansen Invest fremgår det et overskudd før skatt på 57,5 millioner kroner for 2019. Holdingselskapet hadde ikke andre oppgaver enn å eie Berg-Hansens aksjer i NorseAqua, foretaket han etablerte hjemme i Bindal like etter at han var ferdigutdannet innen havbruk ved Universitetet i Nordland i 2015.

Det var i november i fjor det ble kjent at oslofirmaet CageEye kjøpte opp utstyrsleverandøren NorseAqua. Sistnevnte omsatte for 28,4 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 5,8 millioner kroner i 2018. Det betyr at CageEye bladde opp verdier tilsvarende ti ganger driftsresultatet for aksjene i NorseAqua.

Fornøyd
Lars Berg-Hansen, som for tiden er i pappaperm, ønsker ikke å kommentere hvor mye han mottok for aksjene i NorseAqua.

– Jeg er fornøyd med oppgjøret som både var i kontanter og aksjer – uten å gå inn på eksakt fordeling og sum, sier han til iLaks.

Av årsrapporten kan en imidlertid lese at oppgjøret var splittet opp i et kontantvederlag på 28,1 millioner kroner og aksjeposter i de to selskapene CageEye og Trond AS, for henholdsvis 35 millioner kroner og ti millioner kroner.

Eierandel
– CageEye har fått med seg dyktige folk i NorseAqua, og det blir spennende å følge de på veien videre, legger Berg-Hansen til. 

Det fremgår ikke av årsrapporten hvilken verdsettelse CageEye-aksjene hadde ved denne transaksjonen, og følgelig heller ikke hvilken eierandel Berg-Hansen etter dette kontrollerer i CageEye. Verken NorseAqua eller CageEye sine årsregnskaper for 2019 er offentliggjort.

iLaks kunne i går avsløre at selskapet angivelig skal være nær en strategisk partnerskapsavtale med Microsoft og BASF, hvor CageEyes morselskap Bluegrove prises til 210 millioner euro, eller cirka to milliarder kroner.

Utbytte
CageEyes styremedlem, og tidligere SalMar-sjef Yngve Myhre, ønsker ikke å kommentere hvordan CageEye verdsettes, hvor Bluegrove er registrert eller hvor langt selskapet er kommet i forhandlingene med Microsoft og BASF. Myhre henviser iLaks til konsernsjef Bendik Søvegjarto eller kommunikasjonsdirektør Marloes Eshuis.

Verken Søvegjarto eller Eshuis har foreløpig besvart iLaks’ henvendelser.

Lars Berg-Hansen har forøvrig ikke spandert på seg utbytte etter salget av NorseAqua. Det betyr at det gjeldfrie holdingselskapet Grip Sjansen Invest ved årsskiftet satt på en bokført egenkapital på 63,2 millioner kroner.

Grip Sjansen Invest AS 2019 2018 Endring
Omsetning 0,0 0,0
Driftsresultat 0,0 0,0 -50,0 %
Resultat før skatt 57,5 0,0 -191766,7 %
       
Driftsmargin  
       
Alle tall i millioner kroner