Alfred Bjørlo (V) gir strykkarakter til regjeringens behandlingstid på rammevilkår for havbruksnæringen.
Mandag kunngjorde Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) sine forslag til regelendringer for akvakultur på land, som skal sendes på høring. Fristen for høringsinnspill er satt til 21. november.
– Når de sender ut et høringsforslag med frist ut i november, er det jo lite sannsynlig at de holder sitt tidligere løfte om å få regelverket på plass tidlig i høst. Det er klart. At dette har dratt ut så lenge er veldig uheldig. Av mange årsaker, sier Bjørlo til iLaks.
– Føyer seg inn i et mønster
Siden desember 2022 har det vært stans i tildelingen av nye oppdrettskonsesjoner på land, i påvente av et nytt regelverk. Forrige fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap), som nå er næringsminister, sa i januar i år at et nytt regelverk kunne være på plass tidlig i høst.
At behandlingen først vil skje mot slutten av november og i vinter, mener Bjørlo er kritikkverdig.
Les også: Landbasert-stansen skaper usikkerhet: – Hindrer utviklingen av næringen
– For meg er det aller verste at det føyer seg inn i en rekke av saker. Det er ikke et engangsuhell at NFD er sent ute med et nytt forslag til denne næringen. Dette føyer seg inn i et mønster, der departementet er helt bakpå når det gjelder å få på plass forutsigbare regler og oppdaterte rammevilkår, som kan flytte næringen i en mer bærekraftig retning, sier han.
Tynnslitt tålmodighet
Bjørlo trekker også frem miljøteknologiordningen, som regjeringen nå har lovet å legge frem et konkret forslag til i løpet av 2024. I grunnrenteforliket som ble inngått mellom regjeringen, Venstre og Pasientfokus, var et av premissene at miljøfleks-forslaget skulle komme i 2023.
– De løfta ikke en finger, er Bjørlos dom over den prosessen.
Tidligere har han vist forståelse for at miljøfleksibilitetsordningen kunne drøye til 2024. Da Myrseth i vår sa at forslaget først ville komme i 2025, brast tålmodigheten.
Les også: Bjørlo og Venstre gir regjeringen frist ut året: – Uforståelig for oss dersom dette drøyer til 2025
– Treighet og sommel
– Nå ser vi med dette rammeverket for havbruk på land, at det heller ikke skjer innen tiden. Det virker som at regjeringen nesten bare ikke bryr seg om utvikling av næringen, som er en av de viktigste fremtidsnæringene langs kysten, sier Bjørlo, og fortsetter:
– Summen av dette er veldig alvorlig, synes jeg. Ikke bare for næringen, der aktører allerede har brukt store penger på teknologi og innovasjon, og står og venter. Det er også alvorlig når det gjelder fiskevelferd og bærekraft. Vi har behov for å kutte utslipp og gjøre noe i næringen. Alt dette drar nå ut på grunn av treighet og sommel fra fiskeridepartementet.
Skuffet NMS-leder
NFD foreslår krav om desinfeksjon av inntaksvann for akvakulturanlegg på land, og at kravene skal gjelde uavhengig av art eller type anlegg. Bjørlo, som er på oljekonferanse i Stavanger, har så langt ikke fått satt seg inn i hva regelforslagene innebærer.
Også Bård Nikolai Hjelmen, daglig leder for landbasert-satsingen Norwegian Mountain Salmon, er i gang med å sette seg inn i hva forslagene betyr for selskapets ambisjoner i Norge. Enn så lenge kommenterer han på behandlingstiden:
– Det er ingenting som tyder på at dette kommer i 2024. Og det er skuffende.
Les også: Her vil NMS fylle fjellet med fisk: – Det er mange muligheter for dette langs kysten i Norge
Svart på hvitt
Etter pressemeldingen om høringsforslagene spurte iLaks NFD om når det igjen kan åpnes for søknader til landbasert oppdrett. Så langt har vi ikke fått svar – men siden høringsfristen er 21. november, vil saken trolig ikke kunne behandles videre før i vinter.
Bjørlo forteller at han også vil rette skriftlig spørsmål til fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap). Han ønsker et «svart på hvitt» svar på når det kommer et ferdig regelverk for akvakultur på land.
– Så vidt jeg vet har ikke regjeringen sagt noe annet enn at det skulle komme tidlig i høst. Jeg har ikke hørt noe annet, sier han.
I tillegg til spørsmål om når regelverket kan forventes, har iLaks spurt NFD om de ønsker å svare på kritikken i denne saken. Per onsdag 28. august har vi ikke fått svar.