Nå er regjeringen på overtid med sin miljøteknologiordning

Nyheter
0

Den skulle vært lagt frem ifjor.

Den 25. mai ifjor ble det kjent at regjeringen sikret flertall med Venstre og Pasientfokus om lakseskatten. Skattesatsen ble 25 prosent. Irene Ojala fra Finnmark var aksjonistlisten Pasientfokus’ eneste representant på Stortinget.

– Vi er fornøyde med å rydde opp i et kaos og en altfor høy skatt som ville eksistert i to-tre år fremover, kommenterte Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo etter forliket.

Som en del av avtalen fikk partiene med en rekke såkalt anmodningsforslag, herunder at det skulle fremmes forslag til en miljøordning i løpet av 2023. Ordningen innebærer at aktører som vil prøve ut nye produksjonsformer for laks skal få gratis eller rimelige tillatelser. Dette kan være tiltak som semilukkede anlegg, hvor det settes krav til rensing av vann. Det vil gi mindre utslipp, samt mindre risiko for rømming, spredning av lakselus og ulike sykdommer til vill laksefisk.

Alfred Bjørlo (V). Foto: Kjartan Aa Berge

Idet vi skriver midten av mars 2024, har ikke regjeringen fortsatt ikke fremmet noe forslag til en miljøteknologiordning.

Linda Hofstad Helleland (H) spurte nylig fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) om miljøteknologiordningen i Stortingets spørretime.

– Skal man se på hele tillatelsessystemet for havbruksnæringen, burde man gjøre det helhetlig og vite konsekvensene av helheten og ikke fremme bare ett enkelt forslag. Jeg er usikker på om det er Høyres politikk at man skal drive med havbrukspolitikk stykkevis og delt, sa Myrseth ifølge DN.

Alfred Bjørlo ble overrasket over Myrseths svar i spørretimen.

– Jeg hoppet litt i stolen da jeg satt i stortingssalen og hørte det svaret. Det er direkte i strid med det Stortinget har sagt. (..) Det går ikke, sier han til DN.