Råder over 250.000 individer

410

Han kalles bare kveitekongen, en tittel han også bruker selv. På anleggene langt inne i Ryfylke råder Magnus Skretting over 250.000 kveiter som han vil flest mulig skal få smake på, melder Sysla.no.

HAVBRUK 13.05.2014  Av Lars Petter Einarsson

Den offisielle tittelen er administrerende direktør i Marine Harvest-eide Sterling White Halibut AS, men Magnus Skretting foretrekker tittelen kveitekongen. Og den kan han smykke seg med god samvittighet. Siden 2002 har selskapet greid det mange mente var umulig, men nå er merkevaren Sterling i ferd med å få internasjonal oppmerksomhet.

– De lo av oss da de ble kjent med planene våre om oppdrettskveite, sier Skretting i et videointervju med Sysla.no.

100 millioner
For nå har kveitekongen reist verden rundt og servert hvite, faste fiskestykker produsert ved de to anleggene i Ryfylkes dype fjorder.

– En gang vi var på Bocuse d’Or, var dommerpanelet mest interessert i hva vi hadde å by på. Små, rå kveitestykker servert med noen dråper innkokt eplesider og maldonsalt, sier han.

Det er laks som er Norges oppdrettslokomotiv. Hvert 20. minutt, hver dag, hele året ruller en trailer fullastet av laks over norskegrensen. I 2013 eksporterte Norge laks for nesten 40 milliarder kroner. I forhold til lakseoppdrett blir kveiteanleggene i Ryfylke for hjemmeakvarier å regne, men trolig passerer bedriften på Hjelmeland 100 millioner kroner i omsetning i år.

– I dag produserer vi 3 millioner måltider i året, à 200 gram. Innen 2016 er målet å produsere 4 millioner, sier Skretting.

Christopher Haatuft.

Fem år fra yngel til slakting
For å nå det målet samarbeider de blant annet med Norges sjømatråd, og mandag var kokk Christopher Haatuft på besøk for å tilberede helt fersk kveite. Under en time etter at fisken havnet i håven lå den tilbereredt på tallerkenen.

– Kveite er en utrolig god råvare, fast og fint fiskekjøtt. Den passer for eksempel godt å tilberede på grillen, sier mesterkokken fra Bergen.

Det tar fem år fra yngelanlegget i Rørvik i Nord-Trøndelag, til 4-5 kilos kveiter tas ut av merdene i Rogaland. Det er dobbelt så lang tid som for laks.

– Og dobbelt så dyrt, men dobbelt så godt, påstår Skretting.