Pust i bakken for chilenske filetpriser

549

Etter å ha steget med vel 40 prosent de første tre månedene av 2013, har Miami-prisene tatt et hvileskjær.

Prisene for ferske, flybårne laksefileter levert til de store kjølelagrene ved den internasjonale flyplassen i Miami har steget fra snaue syv dollar til 10,50 dollar per kilo på tre måneder. De siste par uker har prisene falt noe tilbake, nærmere bestemt til en pris på ti dollar per kilo.

Kilde: Kontali Analyse og Pareto Securities
Kilde: Kontali Analyse og Pareto Securities

Området rundt den internasjonale flyterminalen i Miami, Florida, er den store inngangsporten for ferske chilenske laksefileter til USA. Her er alle de store lakseimportørene og traderne representert, og her settes markedsprisen.

USA er Chiles viktigste marked for laks. Etter at Norge ble påført straffetoll og reelt sett kastet ut av USA-markedet i 1991, har Chile bygget opp nær hele sin lakseproduksjon basert på å betjene USA. I 1991 var USA en av de største kjøperne av norsk oppdrettslaks. Selv om Norge ikke har straffetoll på ferske fileter, har norske lakseeksportører heller valgt å fokusere på å selge sine produkter innen lastebilradius i Europa.

Det amerikanske laksemarkedet sluker unna 300.000 tonn laks i året. Det tilsvarer cirka ett kilo per innbygger årlig. Dette laksevolumet har USA forøvrig lagt ganske konstant på i en årrekke.