Prisene for svinekjøtt tar av

360

Det dødelige svineviruset PEDv brer om seg. Men etterspørselen etter svin avtar ikke. De internasjonale prisene for svinekjøtt har steget med 44 prosent siden nyttår.

Svineviruset Porcine Epidemic Diaré Virus (PEDv) har drept syv millioner smågris i USA det siste året. iLaks skrev tidligere idag at Frankrike vil suspendere import av svin fra en rekke land som følge av voksende bekymring for spredning av et dødelig svinevirus.

Kilde: Indexmundi
Kilde: Indexmundi

Men samtidig som tilbudssiden for svin rammes av virusfrykt og økt dødelighet på smågris, holder etterspørselen etter koteletter og bacon seg godt. Det betyr prisøkning. Fra slutten av desember til mars har prisene for hel gris steget med anselige 44 prosent, ifølge nettstedet Indexmundi.

Også lakseprisene har flydd høyt i 2014. Snittprisen for fersk atlantisk laks (levert Oslo) er på nær 46 kroner kiloet så langt i 2014. Det representerer et løft på nær 17 prosent sammenlignet med snittprisen i 2013.

Det er ikke få observatører og markedsaktører som har stusset over den usedvanlig sterke prisutviklingen – samtidig med at utbudet av fisk har økt. Laksen konkurrerer med andre proteinkilder, som svin, i kjølediskene på supermarkedene, i storkjøkken og på restaurantmenyene. Knapphet på et kjøtt- eller fiskeprodukt kan bidra til å dra opp prisene for et annet.