Norne-analytiker Anders M. Gjendemsjø tror næringsminister Trond Giskes handlingsmønster i Cermaq-saken preges av at det er få måneder igjen til stortingsvalget.
Analytiker Anders Milde Gjendemsjø i det bergenske meglerhuset Norne Securities tror forhandlingene vil lede ut i ett av disse scenariene:
- Staten sier nei til å selge aksjene. Marine Harvest holder fast på det indikative budet, og litt over en tredjedel av Cermaq-aksjonærene takker ja.
- Staten sier ja til å selge aksjene for et høyere bud. Marine Harvest får mer enn to tredjedeler av aksjene.
– Staten er den store nøkkelen her. Marine Harvest har ingen planer om å heve budet med mindre de får en forhåndsaksept fra de største eierne, altså staten og Folketrygdfondet, sier han til nettstedet E24.
Tidligere har Nærings- og handelsdepartementet sagt klart i fra om at budet på 104 kroner aksjen er alt for lavt. Statens rådgivere, Fondsfinans, mener Cermaq er verdt 118 kroner per aksjem skriver E24.
– Jeg tror Marine Harvest bruker mye av tiden på å forsøke å bli enige med staten. Giske sier at han vil ha 118 kroner per aksje, mens Marine Harvest prøver seg på 104 kroner per aksje. Så får vi se hvor mye de må opp.
Men utfordringene hos Giske er ikke bare prisen, understreker Gjendemsjø.
– Det er valgår, og spørsmålet er hva som skjer om en Ap-dominert regjering selger fiskeoppdrett til John Fredriksen. De er jo ikke akkurat verdens beste venner.
– For Giske handler det også om en story før valget. Dersom det blir fremstilt som om at Fredriksen har presset dem, tar en minister på valg hensyn til det, fortsetter han.
Imens forhandlingene pågår, jobber Cermaqs rådgivere med å lokke frem noen som er villig til å betale mer for selskapet enn Marine Harvest.
– Mitt hovedsyn er at med mindre Cermaq blir splittet opp og solgt hver for seg, så tror jeg det kan bli vanskelig å få alternative bud på banen.