FHL mener at det er mange positive avklaringer i avtalen mellom Høyre, FrP, Venstre og KrF. Styreleder Gunnar Domstein i FHL fremhever at handlingsregelen ligger fast, at det skal satses på samferdsel utover rammene i Nasjonal Transportplan og at formueskatten samt arveavgiften skal bygges ned.
I FHL er det også mange som har vært engasjert i spørsmålet om petroleumsvirksomhet i viktige sjømatområder som Loften, Vesterålen og Senja.
– Dette er ikke utelukkende et spørsmål om mulige miljøutfordringer, påpeker Gunnar Domstein. Han peker på at aktiviteter i disse områdene også vil skape et ytterligere press i norsk økonomi, og at vi må unngå å få en for sterk todeling av norsk økonomi.
Med den to-partiløsningen som nå foreligger, vil mye av den politiske makten bli tilbakeført til Stortinget. Dette kan vise seg å være sunt for norsk politikk og det kan bidra til at det blir større gjennomslag for saker hvor det er politisk flertall på Stortinget. FHL håper å kunne ha en positiv rolle som brobygger mellom regjeringen og Stortinget i sjømatpolitikken.
FHL har i forbindelse med sonderingene som er gjennomført mellom de borgerlige partiene, spilt inn følgende tre temaer som særlig viktige for norsk sjømatnæring. Dette er temaer som FHL forventer blir ivaretatt i en ny regjeringserklæring:
1. Behov for en offensiv handelspolitikk Norsk sjømatnæring er svært eksportrettet næring, og lever daglig i en tøff global konkurranse. Markedsadgang og internasjonale konkurransebetingelser er avgjørende faktorer for sjømatnæringen. FHL er derfor opptatt av at regjeringen fører en politikk som bidrar til økt markedsadgang for norsk sjømat. EØS-avtalen bør kunne videreutvikles for å styrke viktige eksportnæringer som sjømatnæringen. FHL mener at en ny regjering kan bidra til dette ved å reversere de nylig innførte tolløkningene på ost og kjøtt fra EU. Generelt bør den nye regjeringen tilstrebe å arbeide for størst mulig grad av frihandel.
2. Styre retningen i sjømatpolitikken, ikke detaljene FHL er opptatt av at det utarbeides en regjeringsplattform og en politikk som ikke i for sterk grad binder opp regjeringens politiske handlingsrom på sjømatområdet. Erfaringen fra de siste regjeringsplattformene er at de har vært svært detaljerte på sjømatområdet og at dette har vært et hinder for omstilling og utvikling. Målsetningen må være å få styrket lønnsomhet i alle ledd i sjømatnæringen.
3. Behov for forutsigbar vekst i havbruksnæringen Norsk havbruksnæring er en bærebjelke langs kysten og forsyner verden med sterkt etterspurte sjømatprodukter. FHL mener det bør legges opp til en langsiktig og forutsigbar vekst innen norsk havbruksproduksjon. Dette vil imøtekomme behov for å planlegge investeringer som gir store ringvirkninger og det vil sikre at landet blir i stand til å møte en stadig økende etterspørsel fra verdensmarkedene etter Norges fremste merkevare, Norsk Laks.