Polen dras inn i Krim-krisen

332

Ukrainas naboland Polen vil kalle inn til NATO-møte med henvisning til at landet føler seg truet. Dermed er to av Norges tre største enkeltmarkeder for laks trukket inn i Krim-krisen.

Dagen etter at NATO-landenes faste ambassadører i Brüssel holdt hastemøte om situasjonen i Ukraina, ber Polens president, Bronislaw Komorowski, mandag om, at det også holdes et møte på ministernivå i henhold til Atlanterhavspakten artikkel fire, melder politiken.dk.

NATOs artikkel fire er kun brukt to ganger tidligere i forsvarsalliansens historie. Den sier at landene kan be om møte når de føler sikkerheten eller den territoriale integriteten truet, melder Klassekampen.

Den polske presidenten er ifølge det polske nyhetsbureå PAP utilfreds med, at søndagens møte ble innkalt direkte av NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i stedet for at være det artikkel fire-møte, som polakkene hadde lagt opp til.

Polen er nabo til Ukraina. Også Litauens president, Dalia Grybauskaite, ønsker innkalt til NATO-møte i henhold til artikkel fire, melder Lithuania News på Twitter.

NATOs artikkel fem, som sier at om et land blir angrepet, skal alle forsvare det (gjensidig forpliktelse) har kun vært anvendt en enkelt gang, nemlig etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Artikkel fire gir ingen garanti for handling, men regnes for at være et viktig diplomatisk verktøy, som NATOs 28 medlemsland kan påkalle seg, hvis de føler deres sikkerhet eller territoriale integritet truet.

Polen er sammen med Frankrike og Russland de tre klart største kjøperne av norsk oppdrettslaks. Mens Russland kjøpte 118.186 tonn laks i 2013, kjøpte Polen 143.129 tonn. Sammen med Ukraina sto Polen og Russland for 26 prosent av Norges lakseeksport i 2013, ifølge Norges Sjømatråd.