På tide å rense kyllingfôret

537

Nok er nok. Kraftfôr til kylling, storfe og svin må renses. Vi kan ikke stille oss i en situasjon der det er spor av uønskede stoffer i industrielt produsert kjøtt.

Debatten om mattrygghet blusser opp igjen. Og fortsatt er det utelukkende oppdrettslaksen som diskuteres. I dagens Bergens Tidende uttaler Henrik S. Huitfeldt, kreftlege og professor på Rikshospitalet, at oppdrettsfisken må renses for miljøgifter.

– Koblingen om å tåle miljøgift på grunn av andre gode helseeffekter, den skjønner jeg ikke. Jeg er mer opptatt av regelverket som begrenser hvor mye stoff som kan være i fiskefòr, sier Huitfeldt.

Kommentarfeltet under BT-artikkelen er langt og byr på sterke meninger. Temaet engasjerer. Folk bryr seg om det de spiser. Særlig gjelder det laksen.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

En del kritikere mener motviljen mot rensing utelukkende skyldes oppdretternes profitthensyn. Haken er at fullstendig rensing av uønskede stoffer kan skade de ønskede og gode fettsyrene i laksen.

Men hvorfor ropes det varsku ved (marginale) spor av uønskede stoffer i laks og ikke i kylling, svin eller storfe? Det offentlig godkjente reglementet for grenseverdier av giftstoffer gjelder naturligvis matproduksjon både i sjø og på land. Hvorfor tas det kun til orde for strengere og høyere kvalitetskrav til oppdrettslaks enn andre proteinkilder?

Industrielt produsert mat tar med seg plantevernmidler, soppmidler og surt nedbør. Det akkumuleres i maten. Enten det er korn, mais eller soya. Temaet er slett ikke særegent for laks, selv om en til tider kan få det inntrykket i norske medier.