Jan Erik Løvik er klar på hva han søker.
– Selskaper med sterk markedsposisjon, gode vekstmuligheter, sterk ledelse og vedvarende konkurransefortrinn. Vi ser særlig på selskaper med en bruttoverdi mellom 50 og 300 millioner kroner.
Løvik er daglig leder i nyetablerte Broodstock Capital. Fra sitt hovedkontor i Molde retter selskapet seg inn mot aktivt eierskap av private leverandørselskaper i sjømatnæringen.
Tobakkspenger
Ferd, eid av Andresen-familien i Oslo, er delaktig både som hjørnesteinsinvestor og eier i forvaltningsselskapet. I tillegg er eks-EWOS-topp Kjell Bjordal og Jordan-arving Per-Arnfinn Brekke engasjert som industrirådgivere.
Broodstock Capital vil ha et dedikert fokus på investeringer i norske små og mellomstore bedrifter innen sjømat generelt og leverandørindustrien til lakseoppdrett spesielt.
Mandatet er dermed ganske vidt.
Les også: Ferd vil kjøre inn en milliard i oppdrettsleverandører
Aktivt eierskap med kompetent kapital vil være en viktig del av investeringsstrategien, og en ønsker gjerne å eie og utvikle selskapene i partnerskap med gründere, ledere og eksisterende eiere. Broodstock vil ledes av fem partnere, Jan Erik Løvik og Kjetil Haga med bakgrunn fra management consulting-selskapet Sensacon, og Simen Bjørnstad, Håkon Aglen Fredriksen og Håkon André Berg fra Midvestor Management/Midvest Fondene.
Teknologi
– Vi er aller mest interesserte i service, vedlikehold og utstyrsleverandører, sier den tidligere Pareto-mannen Simen Bjørnstad til iLaks.
Kampen mot lakselus har lagt grunnlaget for en rekke raskt voksende teknologibedrifter langs kysten. Det kan være innenfor investerinsselskapets fokusområde.
– Vi ønsker ikke å ta noen stor teknologisk risiko og binde oss til noen luseteknologi, sier Kjetil Haga.
– Biologiske utfordringer vil det være hele tiden. Akkurat nå er det lus. Men teknologier med pumping, rensing, tilførsel av luft og så videre vil være spennende, påpeker Aglen Fredriksen.
Rederier kan også være aktuelt å plassere kapital i.
– Ja, igjen dette med service og vedlikehold, fortsetter Aglen Fredriksen. – Det er viktig å skille mellom stål og tjenesteleveranser som ligger bak, sier han og understreker at det ikke er stålet de er ute etter.
Oppkapitalisering
Rederier er også noe to av partnerne kjenner godt til.
– Kjetil og jeg var med på å etablere FSV Group. Sammen med en gründer jobbet vi fra idé til oppkapitalisering av rederiet, sier Løvik.
– Leverandørindustrien til lakseoppdrett har opplevd sterk fremgang de siste årene. Vi er overbevist om at denne næringen fortsatt er i en tidlig utviklingsfase, og at spesialiserte underleverandører vil spille en stadig sterkere rolle i å sikre fortsatt vekst og bærekraft innen havbruk. Vi ønsker å jobbe med gründere og ledere i næringen, og vil bidra med kapital, bred erfaring og nettverk i den pågående industrialiseringen, legger han til.
Andresen-familien, som er mest kjent for sitt mangeårige eierskap i Tiedemands tobakksfabrik, kan nå vende tilbake til sine røtter. For det var ikke tobakk milliardformuen ble tuftet på. For 200 år siden var det handel, herunder fiskeeksport, samt bankiervirksomhet som dannet grunnlaget for pengebingen Ferd slik vi kjenner det idag.