Oppdrettshannen er like dyktig til å spre sine gener som de ville hannene. Skal man unngå at rømt oppdrettslaks parer seg med villaksen er sterilisering løsningen, mener forsker.
Rømt oppdrettslaks sees på som en trussel mot villaksebestanden, og ifølge en artikkel på forskning.no er det all grunn til å være på vakt for disse rømlingene. Fordi når sædcellene til oppdrettshanner og ville hanner konkurrerer, er de like gode til å befrukte. I tillegg til at de konkurrerer om hunnene, er de også konkurrenter når laksene skal spise.
Det er likevel slik at oppdrettslaksen er som en utrent jypling som dukker opp på den lokale puben i helgen, og skal sjekke damer. Det blir ofte til at han drar alene hjem. Villaksen er langt bedre på kurtise og timing, sier forskerne.
Forskning.no skriver at likevel mangler det ikke på utfordringer, siden hundretusener av oppdrettslaks rømmer hvert år fra merder til norske elver og vassdrag. Hvor alvorlige konsekvensene er for villaksen har det vært en del uenighet om, men det er en enighet om at fremmede gener hos villaksen kan ha negative effekter.
Oppdrettslaksens noe varierende suksess i å krysse seg med villfisk, handler altså ikke om biologi, men om fiskens atferd og forhold i den enkelte elv. Det viser biolog og lakseforsker Sigurd Einum ved senter for Senter for Biodiversitetsdynamikk ved NTNU i Trondheim. Sammen med flere internasjonale kolleger står han bak en ny studie i Evolutionary Applications.
– Sperm fra oppdrettslaks taper ikke i konkurranse om befruktning med sperm fra villaks, sier Einum til forskning.no.
– I tidligere studier har man sett at oppdrettshanners kurtiseringsatferd ikke er så god ute i naturen, eller så har timingen vært dårligere, forteller Einum.
Forskernes samlede vurdering er at oppdrettslaksens viser stor evne til å krysse seg med ville populasjoner, og at den derfor bør steriliseres – ved såkalt triploidisering. Dette innebærer at lakseegg utsettes for trykk som gjør at de beholder en ekstra del av DNA-et fra morfisken, noe som sørger for sterile avkom.
– Teknisk sett er ikke sterilisering av oppdrettslaks så vanskelig å få til, men oppdrettsnæringen har ikke vært så entusiastisk til dette. Å sterilisere kan gi deformiteter, men det jobbes for å finne løsninger, sier Einum.