Oppdrettere finansierer hovedgård

593

Marø Havbruk og Svanøy Havbruk går inn med millionfinansiering av staselige Svanøy Hovedgård.

En kort båttur sør for Florø ligger staselige Svanøy Hovedgård. Gården har sine aner tilbake til middelalderen, og ble i 1662 solgt til Københavns biskop Hans Svane. I 1685 døde Svane, og enken fikk da setegårdsretter for Svanøy, som fikk sitt navn etter hennes mann.

Siden Svanøy Hus ble skilt ut fra Svanøy Stiftelse i 1990, har de hatt som hovedoppgave å ta vare på Svanøy Hovedgård. Men pengene har i all hovedsak kommet fra helt andre aktører enn det offentlige, skriver Firdaposten.

– Uten privat funding hadde Hovedgården stått til nedfalls i dag, tror stiftelsesleder Johan Trygve Solheim.

I snart 25 år har det handla om å skaffe den årlige millionen som kreves for å betale strøm, kommunale avgifter og vedlikehold av det store bygget. Fjordbase er nå på det tolvte året som støttespiller for Hovedgården.

Ifjor høst kom to lokale oppdrettere til unnsetning.

– Marø Havbruk og Svanøy Havbruk kom til oss og sa at de nå ville bidra. Det varmet hjertet mitt. Det er ekstra godt å få hjelp fra virksomheter som på flere måter har vist at de ønsker å være på Svanøy og satse på Svanøy, sier Solheim til Firdaposten.

Oppdrettseventyret på Svanøy startet i sin tid med at stiftelsen solgte ut oppdrettskonsesjonene de satt på rundt 1990, og Marø Havbruk så dagens lys.