Ønsker miljøtilpasset MTB

339

Avtroppende konsernsjef i SalMar Yngve Myhre betegner samarbeid og forutsigbar vekst som sentrale elementer for videre verdiskaping på kysten. Sammen med Bremnes Seashore vil SalMar innføre en miljøtilpasset MTB (maksimal tillatt biomasse) som spiller på lag med foredlingsindustrien.

Helgelendingen, med fartstid også fra Aker Seafoods, er klar på hva han mener må til for å lykkes i utviklingen av virksomhet innen både laks og hvitfisk: – Tett samarbeid er avgjørende for å realisere verdiene og utvikle næringen, sier han, og fortsetter: – Og Torger (Reve), clusteret strekker seg hele veien langs hele kysten – ikke bare fra Vestlandet til Trøndelag.

Myhre legger til at samarbeidet må skje sammen med og i tett dialog med lokale, regionale og nasjonale myndigheter.

– Jeg tror noe av drivkraften til at lakseindustrien har fått den utviklingen den har hatt, var at den ble frisluppet etter konkursen av FOS i 1991, sier han, og understreker at næringen må ha en forutsigbar vekst.

– Vi ønsker at denne veksten bør skje ved økt MTB, sier han, og overrasker få med akkurat det utspillet. Målt etter antall konsesjoner er SalMar kun forbigått av Marine Harvest og Lerøy i Norge.

Myhre påpeker at MTB-regimet er en sentral rammebetingelse for industrien, men mener dagens regime gir en slakteprofil på 40 prosent i første halvår og 60 prosent i andre halvår. Det mener han ikke er optimalt.

SalMar tar derfor, sammen med Bremnes Seashore, til orde for en markeds- og miljøtilpasset MTB. Duoen ønsker en mer markedstilpasset MTB, som hensyntar «lusemånedene». De to nevnte selskapene er begge tunge på foredling. Bremnes står bak salgssuksessen Salma, mens SalMar har tatt konsekvensen av høye foredlingsambisjoner ved byggingen av verdens største lakseslakteri og foredlingsanlegg Innovamar på Frøya.

– Vi satte verdensrekord i 2013 på 116 millioner kilo gjennom verdens største laksefabrikk, sier Myhre.