– Ola Borten Moe, nå skuffer du!

Jeg må kommentere ditt, og dermed Senterpartiet, sitt nye forsøk på å sverte de «store» sjømatselskapene. Dine uttalelser kan, uansett, vanskelig sees på som annet enn et nytt forsøk på å lure kystens folk, altså kommunene, våre ansatte og leverandørindustrien.

Ola Borten Moe, næringens pågående kunnskapsformidling om skadevirkningene av regjeringens forslag, om å øke skattesatsen til havbruksnæringen fra 22 til 62 prosent, handler om noe så viktig som kystens fremtid. Det tunge ansvaret ligger på næringen og ansvarlige politikere, både lokalpolitikere og stortingsrepresentanter fra kysten. Hvem skal skape aktivitet langs kysten om ikke kystens folk får gjøre det selv? Den private kapitalen har vært, er og vil være avgjørende viktig dersom vi skal lykkes med å utvikle distriktsnæring nummer en, de neste tretti årene. Som du vet, den norske stat trodde ikke på havbruk, derfor har staten solgt alt den hadde innen sektoren. Staten solgte merkelig nok utelukkende til utlendinger, men det er en annen historie. Den norske stat har hverken kompetanse, utholdenhet, eller, og enda verre, altså heller ikke interesse for å utvikle kysten, trist, men sant.

Staten har en historie med å kjempe for hovedkontorfunksjoner i Norge, jf eksempelvis utbyttemaskinene Hydro, Yara og Equinor. Hvorfor? Hvorfor skal ikke distrikts-Norge unnes og ha noen lokomotiver der ansvar og beslutninger ligger i Norge, men utenfor Oslo ? Det er ingen langs kysten som har ropt etter støtte fra staten til havbruksnæringen opp gjennom årene. MEN vi hadde ikke forventet at næringen skulle motarbeides gjennom endringer i skattesystemet med det formål å ramme navngitte skatteytere! Hvorfor er det blitt slik? Hva tenker du, Borten Moe?

Tilbake til ditt siste utspill, skal ikke børsnoterte sjømatselskaper følge norsk og internasjonalt regelverk med likebehandling av aksjonærer? Til din orientering så kan jeg informere om at statskontrollerte Norsk Hydro inneværende år har betalt ut i størrelsesorden 14,2 milliarder i utbytte, tuftet på 2021-regnskapet. Utlendingene (også pensjonsfond og småsparere) har, heldigvis, fått sin andel, den var på 7,3 milliarder. Staten kontrollerer også Yara. Yara har tilsvarende, til nå, utbetalt i størrelsesorden 7,6 milliarder i utbytte, av dette gikk 3,2 milliarder til utlendinger. For god ordens skyld, jeg unner alle det utbyttet de er berettiget, enten det er pensjonspengene til våre venner i utlandet eller andre typer investorer. Det vi vet, Ola Borten Moe, det er at regjeringens fremferd har gjort at kapitalkostnadene til ALT norsk næringsliv (også det som styres sentralt) er gått kraftig opp, og vil trolig stige videre. Jeg håper virkelig ikke skadevirkningene av regjeringens uansvarlige og uforutsigbare skattepolitikk (og prosesser) har skadet nasjonens interesser for all tid.

Til sist, Equinor forventes visst å betale 72 milliarder i utbytte i år, av dette 17 milliarder til utlendinger. Vel, vel, et selskap som er så heldig at Vår Herre skapte varelageret, og til alt overmål, Vår Herre finansierer lageret til det er solgt. Equinor må gjerne tjene penger. Varelageret til Equinor har tatt millioner av år å skape, havbruksnæringen bruker cirka tre år på å produsere sine produkter, lenge det og….., men havbruksselskapene finansierer varelageret med egenkapital og fremmedkapital. Kanskje det er på tide at sentralmakten låner øret til andre enn professorene og topp-byråkratene når de skal vurdere havbruksnæringen sine rammevilkår og skattegrunnlag ?

Ola Borten Moe, vil du endre systemet slik at eiere utenfor kongeriket ikke skal være berettiget utbytte, eller enda verre, mener du, som SV og Rødt, at staten skal eie alt? Forresten, den eier allerede det meste. Den private, norske kapitalen, kontrollerer om lag skarve 20 prosent av Oslo Børs. Heldigvis, for nasjonens velferd og kystsamfunnene, har det vært noen utholdende og risikovillige norske private eiere med tro på norsk havbruksnæring. Norsk havbruksnæring har et viktig særtrekk, den norske private kapitalen er, ulikt alle andre sektorer, i overvekt. Staten er som tidligere nevnt fraværende! Den kapitalen som er investert i distrikts-Norge, er allerede, gjennom utbytteskatt og formuesskatt, hardest beskattet av all kapital. Noe til ettertanke?

Det selskapet jeg kjenner best er Lerøy Seafood Group, der gikk cirka 70 prosent av utbyttet til norske aksjonærer. Nær 60 prosent av deres andel av utbyttet vil gå til betaling av utbytteskatt og formuesskatt, fordi de er norske. Utlendingene (og staten…) betaler som kjent ikke slikt. Jeg våger den påstand at brorparten av den resterende delen, som historien har vist, ville blitt investert i distriktene hvor selskapene er til utvikling og dermed opprettholdelse av global konkurransekraft. Nå vet jeg ikke hva som skjer, annet enn at grunnlaget for, og den finansielle kraften som var tiltenkt nyinvesteringer og utvikling for fremtiden, er sterkt svekket.

Hvorfor har Senterpartiet gjort det til en «idrett» å motarbeide, eller mobbe, mange av eiermiljøene langs kysten? Eller for den del, hvorfor skade de mange KOMPETENTE selskapsorganisasjonene som sammen med eierne vitterlig har sikret at industrien, allerede i dag, er vital for sysselsetting, bosetting og utvikling langs kysten av Norge? Jeg skriver «allerede» fordi det kan bli så mye mer, om de ansvarlig på Stortinget våkner opp og ser hva som er i ferd med å skje. De må nemlig ta ansvar og stanse forslaget regjeringen er kommet med. Ola Borten Moe, vi har i dag tusenvis av unge, dyktige mennesker som arbeider i næringen, enten indirekte eller direkte. Tenk hva de kan skape i årene som kommer, gitt at de får rammevilkår som annet næringsliv. Sjømatnæringen er ikke bare kapitalkrevende og heftet med risiko, den er i aller høyeste grad kunnskapsdrevet.

Havbruksnæringen har gjennom to tiår, omsider, evnet å tiltrekke seg internasjonal risikokapital. Er ikke det bra? Ola Borten Moe, forstår du ikke omfanget av sjømatbransjen, forstår du ikke verdikjeden sine karakteristika? Havbruksnæringen eksporterer for tiden, hver uke, mellom 35 tusen og 40 tusen tonn med mat. Det skal Norge være stolt av, i en tid verden «skriker» etter mat som er produsert på miljømessig vis. Forresten, ikke bare være stolt av, men forstå ansvaret vi har for å øke produksjonen i årene som kommer. Ja, det er vanskelig å ta inn over seg hva som kreves for at det skal kunne gjennomføres. Forstår du at næringens operasjonelle hverdag er sterkt preget av det kaoset regjeringen og sentralmakten har skapt? Sjømatselskapene, små og store, er store bidragsytere til den norske velferden, og, slik jeg ser det, «eksistensielt» avgjørende for distrikts-Norge, etter at olje og gass-næringen, en gang der fremme, er «avgått med døden». Jeg ønsker næringsministeren, og andre, velkommen både med batterifabrikk og vindmøller, men jeg tør påstå at vi trenger havbruksnæringen også. La selskapene beholde kapitalen på linje med annet næringsliv det er nærliggende å sammenligne med. La organisasjonene få bygge videre. Det blir uansett ikke lett! Sjømatindustrien er transformert fra den tiden da Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS) gikk konkurs og det var, holde deg fast, forbudt ved lov at noen eide mer enn en konsesjon ! Industrien og verdiene for det norske samfunn er utviklet gjennom knallhardt arbeid av mange, på tross av sentralmakten, ikke på grunn av.

Forresten, helt på tampen. Tror Senterpartiet, eller du, at Norge sin olje og gassindustri hadde vært der den er i dag, uten at politikerne på 60/70-tallet, og senere, ikke hadde sett nytten i internasjonal kapital eller noen store selskaper?

Helt til slutt, kan ikke du be Vedum, siden han for tiden er så nær dem, spørre toppene i Finansdepartementet om hvorfor det ikke er grunnrente på eiendom i Oslo?