Denne ILA-situasjonen har vi ikke hatt siden 2011

Nyheter
0

Det er første gang på 13 år at vi når mai måned uten et eneste påvist tilfelle av infeksiøs lakseanemi (ILA).

«Det er så langt i år (per utgangen av april) ingen stadfestede ILA-utbrudd, noe som ikke har vært tilfelle siden 2011.»

Det skriver Veterinærinstituttet i sin månedlige oppdatering om fiskesykdommen ILA i Norge. Til sammenligning var det seks påvisninger innen mai i fjor.

Oppdatert: Onsdag ettermiddag ble det kjent at det er påvist ILA hos Sjøtroll i Sveio.

Tre nye mistanker
I april oppstod det imidlertid tre nye mistanker om ILA: Ved et oppdrettsanlegg i Sveio (PO3) som drives av Sjøtroll Havbruk Sjø, og ved to matfisklokaliteter hos SalMar på Frøya (PO6) som driftes sammen som én smittemessig enhet.

Det har siden januar vært mistanke om ILA i stamfiskanlegget til Benchmark i Salten (PO9), og siden februar vært mistanke ved to Lerøy-anlegg på Frøya. Også disse to anleggene regnes som én smittemessig enhet, skriver Veterinærinstituttet.

ILA er en alvorlig og smittsom virussykdom hos fisk. Illustrasjonsfoto av ILA-syk laks: Labora

Slik har utviklingen vært
I 2023 var det 18 stadfestede tilfeller. I februar meldte Mattilsynet at antall ILA-utbrudd i oppdrettsanlegg har økt betydelig de siste årene.

Les også: Mattilsynet trapper opp innsatsen mot ILA

Grafen under viser antall stadfestede tilfeller i løpet av de siste ti årene.

I hele 2011 var det ifølge Veterinærinstituttets oversikt kun ett stadfestet tilfelle, i Finnmark.

ILA-viruset tilhører samme familie som influensavirus, men gir ikke sykdom hos varmblodige dyr og mennesker. I Norge rammer sykdommen primært atlantisk laks, men virus er også påvist hos regnbueørret.