Drevet av økte laksepriser og slaktevolum, så The Scottish Salmon Company (SSC) en radikal forbedring i resultatet fra første kvartal i fjor. Topplinjeveksten var på 47 prosent.
SSC slaktet vesentlig mer fisk i første kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Mens de i fjor nøyde seg med 3.688 tonn, har de i år pakket og solgt 5.092 tonn i årets tre første måneder.
Skottland har gjennomgående vesentlig mer fisk på lange kontrakter enn det som er vanlig i Norge. SSC solgte rundt 80 prosent av volumet på fastpriskontrakter i kvartalet. Halvparten av disse avtalene skal reforhandles mot slutten av første halvår 2013 – og inn i neste år.
GBP mill | |||
Q1 2013 | Q1 2012 | Endring i % | |
Omsetning | 18,7 | 12,7 | 47,2 % |
Driftsresultat | 1,8 | -0,5 | -460,0 % |
Resultat før skatt | 0,9 | -1,3 | -169,2 % |
EBIT/Sales | 9,6 % | -3,9 % |
En reduksjon i foredlingskostnader som en konsekvens av en midlertidig nedskalering av selskapets virksomhet i Stornoway, forbedret logistikk, oppdrettssynergier og redusert dødelighet har alle bidratt til en lønnsom start på året.
I mars ble SSC belønnet med Label Rouge akkreditering gjeldende fra og med andre halvdel av året, og selskapet vil begynne å levere fisk til en London-basert sushirestaurant fra og med mai 2013. SSC har en strategisk investeringsplan om å etablere nye eller utvide eksisterende lokaliteter, og dette arbeidet fortsetter med en søknad om en ny lokalitet på Loch Striven.
Selskapet rapporterer om en reduksjon i biologiske utfordringer, og har ikke hatt noen tilfeller av Amoebic Gill Disease (AGD) i år. Vårfisken fra 2012, som har vært verst rammet av AGD, er tilbake i normal biologisk profil mot slutten av kvartalet. Denne fiskegruppen opplevde økte tap i januar, men gikk tilbake til normal biologisk profil i februar. Fisken vil bli slaktet ut i andre halvår, og grunnet økte behandlingskostnader og lave volumer vil resultatet bli en økning i GBP 0,50-60/kg i produksjonskostnader.
En økning i tap fra sjøsatt smolt denne våren kan foreløpig ikke forklares med biologiske eller miljømessige faktorer. Dette er noe selskapet nå undersøker sammen med en smoltprodusent. Dette vil ha innflytelse på slaktekvantum for 2014, som vil bli redusert med 2.000 tonn. Foreløpig volumguiding for 2014 er 27.000 tonn.
– Selskapet har levert sterke Q1 resultater som gir en meget positiv start på året. Vi er fornøyde med gode biologiske resultater og forbedringer i vår laksebeholdning, som nylig har blitt belønnet med Label Rouge akkreditering, sier Stewart McLelland, som er konsernsjef i The Scottish Salmon Company, i en kommentar.
SSC produserer omlag 20 prosent av Skottlands lakseproduksjon. Selskapet leverer fisk til de ledende britiske dagligvarekjedene, og selger fisk til over 20 land over hele verden. Lakseproduksjonen skjer på 59 lokaliteter i Highlands, Hebridene og Argyll.