– Økte kostnader på innsatsfaktorer sammen med stabilt utfordrende biologi gjør inntjeningsforskjellen mellom gode og dårlige oppdrettere større enn noengang

Nyheter
0

Gapet mellom de flinkeste og svakeste oppdretterne vil øke, spår Carnegie.

Onsdag advarte Yara-topp Svein Tore Holsether om en kommende matvarekrise, takket være det enorme presset i råvaremarkedene som gir økte priser for verdens bønder. Yara er storkjøper av naturgass, som har økt betydelig i pris i år.

– Hvis man ikke får ut nitrogengjødsel på jordet vil en kornavling falle med 50 prosent allerede det første året. Så man vil gå fra en energikrise til en matvarekrise her, sa Holsether Yara-sjefen til Finansavisen.

Innsatsfaktor
Gjødselkjempen har, sammen med konkurrentene BASF og CT Industries, kuttet kraftig i sin ammoniakkproduksjon for å spare energikostnader. Ammoniakk er en viktig innsatsfaktor i kunstgjødsel.

– Gassprisene nå er 30 dollar der de i fjor sommer var på tre dollar. Når en så viktig komponent i produksjonen av nitrogengjødsel stiger så mye i pris er det klart det slår kraftig ut, utdyper Holsether overfor Dagens Næringsliv.

Den største innsatsfaktor, og kostnadskomponent, i oppdrett av fisk er fôr. Ifølge Mowi utgjør vegetabilske råvarer 79 prosent av selskapets diett for laksen.

Fôrlager. Skretting avdeling Stokmarknes.

Økte kostnader
En inflatert kostnadsside for fiskefôr vil dermed legge press på produksjonskostnadene til lakseoppdretterne. I sine trading updates for tredje kvartal har Mowi og Grieg Seafood guidet produksjonskostnader mellom 45 og 46 kroner kiloet.

– Økte kostnader på innsatsfaktorer sammen med stabilt utfordrende biologi gjør inntjeningsforskjellen mellom gode og dårlige oppdrettere større enn noengang, sier Carnegie-analytiker Ola Trovatn til Finansavisen.

Nettopp dette betyr at investorene bør være selektive ved sine valg av aksjer, mener Trovatn. Han er klar på hvilken hest han vil satse på.

– SalMar er best in class på kostnader og er posisjonert for å motstå kostnadsøkninger. I tillegg handles SalMar til en rabatt på EV/kg-multippelen, sier Trovatn, og legger til at en med dagens prising får selskapets offshore-satsing gratis. Carnegie priser denne satsingen til ni milliarder kroner, tilsvarende 13 prosent av dagens markedsverdi.

Analytikeren har følgelig en kjøpsanbefaling på SalMar med kursmål på 810 kroner. Onsdag ble SalMar-aksjen omsatt for 629 kroner, noe som impliserer en oppside på nesten 30 prosent.